Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Neonazi's marcheren weer door Amerikaanse straten

  •  
29-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-10-29 om 10.53.00
In de Amerikaanse staat Tennessee hebben neonazi’s een protestmars gehouden. De deelnemers liepen door de straten van Shelbyville en Murfreesboro en hielden borden op met de tekst “White lives matter”, daarbij riepen ze leuzen als: ‘Joden zullen ons niet vervangen’ en de nazi-term ‘Bloed en bodem”.
White supremacist protesters chanting”blood and soil” at the second security checkpoint #Shelbyville #WhiteLivesMatter pic.twitter.com/cg2kqROcKx
— Daniel Shular (@xshularx) 28 oktober 2017
De autoriteiten in Tennessee waren vooraf op de hoogte van de neonazimars en hadden lokale bewoners opgeroepen weg te blijven. Dat gebeurde niet. Tegenover de neonazi’s stonden honderden tegendemonstranten die “we gaan jullie wel vervangen” terugriepen en de nazispreekkoren probeerden te overstemmen door het gospellied Amazing Grace te zingen. Ook werd de I have a dream-speech van Martin Luther King over een geluidssysteem afgespeeld.
De nazimars werd georganiseerd door het Nationalistisch Front, een coalitie van diverse groeperingen witte nationalisten en neonazi’s. Sinds Donald Trump president is neemt het aantal openlijke neonazi-marsen toe. Volgens de neonazi’s zelf voelen zij zich gesterkt door een president die achter hen staat. Na een nazimars in Charlottesville in augustus van dit jaar, waarbij een van de racisten een vrouw doodreed, weigerde Trump aanvankelijk het racistische geweld te veroordelen. Volgens Trump waren sommige deelnemers “very fine people” en viel vooral de tegendemonstranten veel te verwijten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.