Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nep-sinterklaas houdt media voor de gek met mishandelingsverhalen

  •  
30-10-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
sint_300_04.jpg
Achter Sinterklaasdienst blijkt web van verzinsels te schuilen
Media als WNL, Metro, thepostonline en Omroep West zijn in een verhaal getuind van een nep-Sinterklaas die meldde dat zijn Pieten bedreigd en bespuugd zouden worden. Dat schokkend klinkende verhaal blijkt verzonnen, zo achterhaalde Joop.
Iemand die zich Ben noemt en niet met zijn achternaam genoemd wil worden, stuurde naar verschillende media een relaas over Pietenrammers die de knechten van Sinterklaas zouden belagen. Dat werd gretig opgepikt.
Zo meldde Omroep West :
Zwarte Pieten en hulpsinterklazen worden bedreigd en lastig gevallen. Dat zegt Ben van sinterklaasbezoekjes.nl. Het bedrijf verhuurt in de feestmaanden in Zuid-Holland Sinten en Pieten. ‘We hebben klussen af moeten zeggen omdat er geen goede beveiliging was.’ (…) ‘Onze medewerkers worden regelmatig bedreigd en bespuugd’, zegt Ben. ‘Soms worden Sint en Piet met de auto klemgezet, zodat we niet op tijd op de afspraak zijn. In Den Haag is een keer een zijspiegel van een auto afgebroken.’ Behalve de autospiegel is er nooit echte schade aangericht. ‘Maar onze medewerkers maken wel doodsbenauwde situaties mee.’
RTEmagicC_wnl_300_01.jpg
De omroep controleerde niet of het bedrijf bestond, zo geeft een redacteur tegenover Joop toe, en liet ‘Ben’ ’s ochtends aan het woord op de zender. Net als WNL die in het programma Vandaag de Dag ‘Ben’ telefonisch zijn relaas liet doen, live op NPO1 (vanaf 2:20). In alle gevallen slaagde de man er in reclame te maken voor zijn dienst voor kinderfeestjes.
De man zegt een sinterklaasdienst te runnen die al 40 jaar bestaat. Joop zocht uit wat voor dienst dat is. Sinterklaasbezoekjes.nl is vorig jaar geregistreerd en verhuurt volgens eigen zeggen Sinterklaas en Zwarte Piet-personeel. Eerder dit jaar plaatste de dienst daartoe vacatures op verschillende sites. De dienst zou volgens een prominente mededeling op de site “mede mogelijk gemaakt worden” door Speurcenter.nl. Dat is volgens eigen zeggen “een van de grootste online warenhuizen in de Benelux en Duitsland”. Speurcenter blijkt, net als Sinterklaasbezoekjes, niet bij de Kamer van Koophandel geregistreerd te staan. Volgens de site heeft Speurcenter vier ‘warehouses’ verspreid over Nederland. Op de opgegeven adressen zijn die niet terug te vinden. De vrouw die directiesecretaresse zegt te zijn bij Speurcenter heeft een fake-profiel met foto’s van een Duitse modellensite. 
Sinterklaasbezoekjes is volgens de eigen Facebookpagina gevestigd op Weena 290, Rotterdam. Bij een bezoek door Joop bleek daar Regus gevestigd, een internationaal bedrijf dat vestigingsadressen levert. Van Sinterklaasbezoekjes heeft men nog nooit gehoord. “Het gebeurt helaas vaker dat ons adres misbruikt wordt. We hebben hier ook wel eens het programma ‘Opgelicht’ aan de deur gehad,” aldus de receptie.
RTEmagicC_fb_300_05.jpg
Op de site van Sinterklaasbezoekjes staan foto’s van Sinterklaasfeesten. Een check door Joop leert dat deze foto’s van andere particuliere sites zijn gehaald, tot in België toe.
Tot slot bellen we ‘Ben’. Hij zegt dertig tot veertig sinterklaasbezoeken per dag te verzorgen, spreekt van een heel coördinatieteam dat er voor aan het werk is. Op iedere vraag volgt een ontwijkend of vaag antwoord. De foto’s op de site zijn hem toegestuurd door tevreden klanten, beweert hij. Over de relatie met Speurcenter zegt hij: “Daar kan ik niks over zeggen, dat weet ik gewoon niet.” We vragen naar de ‘keurmerken’ die hij beweert te bezitten. “Ik vind het heel vervelend dat u daar naar vraagt.”
De dienst staat niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel omdat hij net van plan was een ander bedrijf over te nemen en die inschrijving te gebruiken, zo legt de man van Sinterklaasbezoekjes uit. We bellen dat bewuste ‘bedrijf’, wat een stel in Zuid-Limburg blijkt te zijn. Van ‘Ben’ of ‘Sinterklaasbezoekjes’ hebben ze nooit gehoord en van een bedrijfsovername is geen sprake. “Maar het klopt wel dat we onze spullen overgedaan hebben omdat we met de dienst wilden stoppen. Ze werden opgehaald door ene Valentino die ons beloofde dat ze voor goede doelen gebruikt zouden worden.”

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.