70

Nepotisme floreert bij ministerie OCW

Graaien in de subsidiepot: 'vrienden' van topambtenaren en bewindspersonen krijgen alles gedaan, misstanden worden niet onderzocht

Het ministerie van OCW lijkt zich schuldig te maken aan vriendjespolitiek. Henk Krol, Kamerlid voor 50Plus, en prinses Laurentien, oprichter van de Stichting Lezen & Schrijven, lijken de grote lievelingen van het departement. Critici claimen een ons-kent-ons-cultuur, en dat allemaal bekostigd vanuit belastinggeld. Dat onthult het AD.

Prinses Laurentien
De stichting Lezen & Schrijven werd opgericht door prinses Laurentien. Ondanks de grote naamsbekendheid van zowel stichting als boegbeeld wordt er getwijfeld aan de effectiviteit van de organisatie. Het zou volgens experts alleen maar draaien om pr, recepties, feestjes en ontmoetingen met topmannen. En dit terwijl het eigenlijk zou moeten gaan om het bestrijden van ongeletterdheid. Saillant detail is dat in 2012 voormalig minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt de subsidie naar de club verdubbelde tot 8 miljoen euro, om kort erna zelf over te springen naar de stichting als voorzitter. Daar werkt zij weliswaar onbezoldigd, maar haar voormalig assistent Arjan Beune werkt daar nu ook en die doet dat niet op vrijwillige basis.

Stichting Lezen & Schrijven:

Beune brengt kennis van het onderwijsveld mee.

En dat allemaal in een luxe pand waarvoor maandelijks 10.727 euro afgetikt dient te worden.  

Voorheen verstrekte Van Bijsterveldt subsidie aan de stichting, tegenwoordig is zij degene die de subsidie aanvraagt namens prinses Laurentien. Laatstgenoemde werkt nu als erevoorzitter in Brussel om Europese bibliotheken te steunen. Miljardairsechtpaar Bill en Melinda Gates, van Microsoft, dragen er zorg voor dat de maandelijkse huur van 3500 euro wordt betaald.

Eerder kwam de stichting Lezen & Schrijven in het nieuws omdat een ambtenaar ‘in stijl’ afscheid wilde nemen, inclusief Humberto Tan als dagvoorzitter. Deze ambtenaar was een kennis van CDA-icoon Jan Kees de Jager, en kreeg zijn afscheid bekostigd uit de pot van OCW. Om vervolgens niet veel later zichzelf in te laten huren door de stichting voor driemaal zijn vroegere salaris. Haar ambtenaren begonnen te steigeren, maar minister Van Bijsterveldt zag er destijds geen kwaad in.

Een anonieme ex-politicus:

Je netwerk speelt een grote rol bij het verkrijgen van subsidies. (..) Als een minister enthousiast is of een hoge ambtenaar een goede bekende is, zit je op de eerste rang.

De ex-politicus is geregeld bij de ministeries en wil daarom niet bij naam genoemd worden. Ook de homogemeenschap profiteert van de ons-kent-ons-cultuur. Henk Krol, homoactivist en zelf omstreden wegens het niet afdragen van pensioenen als hoofdredacteur van de Gay Krant, zag oud-minister van OCW Ronald Plasterk een koninklijke onderscheiding voor hem regelen. Ingewijden melden dat er ook een topambtenaar op het ministerie actief was die onderdeel was van de ‘gay community’.

Een bron:

Er was geen enkele distantie.” Het ministerie houdt het bij ‘een verstrekking van subsidies op basis van kwaliteit van aanvragen’ waarover ‘verantwoording wordt afgelegd.

Vanaf 2008 ving Krol 3,5 ton subsidie voor een jongerenwebsite waar vooral oudere homoseksuelen op af kwamen. Ook werd het geld besteed aan het (her)drukken van folders en boekjes. Het Stimuleringsfonds voor de Media, onderdeel van OCW, maakte ook 1,5 ton over naar de Gay Krant.

OCW houdt het huidige bestuur verantwoordelijk voor de problemen en dus moeten zij de twee ton bijeen sprokkelen. Krol blijft aangeven dat hij geen partij is in het huidige probleem maar vergeet erbij te vermelden dat hij niet betrokken is omdat hij uit het bestuur is gezet. Nog vreemder is dat Krol, goede vriend van Ronald Plasterk, geen verdere stappen van OCW hoeft te vrezen. Ook zal het ministerie geen nader onderzoek verrichten naar de vroegere hoofdredacteur van de Gay Krant.

AD: ‘Vriendjespolitiek op ministerie van OCW’

Cc-Foto: Flickr Sebastlaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (70)