Laatste update 12:16
71

Nertsen op fokkerij Noord-Brabant besmet met coronavirus

Op twee nertsenbedrijven in Gemert-Bakel en Laarbeek zijn besmettingen van Covid-19 bij nertsen geconstateerd. Dat meldt Omroep Brabant. Er is een onderzoek gestart om de bron van de besmettingen te achterhalen, maar er wordt uitgegaan van een besmetting van mens op dier.

Fretachtigen, waaronder ook nertsen, zijn gevoelig voor besmetting met het coronavirus. De fretten in Noord-Brabant vertoonden meerdere ziekteverschijnselen van Covid-19, waaronder ademhalingsproblemen. Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft direct maatregelen afgekondigd. Zo geldt per direct een meldplicht voor nertsenhouders, dierenartsen en mensen in onderzoeksinstellingen. Gezondheidsproblemen of sterfgevallen bij dieren die kunnen wijzen op Covid-19, moeten direct gemeld worden bij de NVWA.

Er zijn inmiddels meerdere gevallen bekend van huis- en landbouwdieren die besmet raken met het coronavirus. Desondanks is er vooralsnog geen reden te denken dat deze dieren een rol spelen in de verspreiding van het virus.

cc-foto willekeurige nerts: Peter Trimming

Geef een reactie

Laatste reacties (71)