33

Nertsfokkers openen de aanval met Kay van de Linde

Oud-Rita Verdonk buddy in tv-campagne tegen verbod op nertsenhouderijen

Kay van de Linde, bekend van campagnes voor Leefbaar Nederland en Rita Verdonk, is samen met de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders een tv-campagne gestart ten behoeve van het behoud van nertsenhouderijen. Afgelopen weekend overstroomden de nertsenhouders tv-kijkers met de spotjes.

De nertsenhouders demonstreren tegen een verbod van hun sector. Het dreigende verbod op nertsenhouderijen komt de nertsenhouders ongelegen: Net nu bont ‘populairder is dan ooit tevoren’. Daarom eisen ze een schadevergoeding voor inkomsten die ze mislopen als ze hun werk moeten neerleggen.

De nertsenhouders betogen dat Nederlandse nertsen het beter hebben dan anderen in het buitenland. Hoewel er Europese regels gelden, houden de Nederlandse nertsenhouders meer rekening met het welzijn van de pelsdieren.

Nicole van Gemert, van de Bont voor Dieren, beaamt dat Nederlandse nertsen diervriendelijker worden gehouden:

In heel Europa gelden dezelfde regels, maar de sector heeft het zelf afgesproken. Prijzenswaardig, maar het is onzin om te zeggen dat als wij de nertsenhouderij afschaffen, er in het buitenland meer nertsen onder slechte omstandigheden zullen worden gehouden.

Volgens de sector is dat juist wel het geval aangezien bont in Nederland nu ongekend populair is. Uit onderzoek van het Nederlands Bont Instituut in december 2010 blijkt dat één op de drie modewinkels bont verkoopt en er jaarlijks zo’n half miljoen artikelen, waar bont in is verwerkt, over de toonbank gaan.

De Volkskrant: Nertsfokkers vechten terug met Kay van de Linde

cc-foto: Net for animal freedom

Geef een reactie

Laatste reacties (33)