35

Nestlé: Stop gebruik voedsel voor biobrandstof

Topman Brabeck is bezorgd over verdere prijsstijging van voedsel

Nestlé, ’s wereld grootste fabrikant van levensmiddelen, roept op geen voedsel meer te gebruiken voor de productie van biobrandstof. Topman Peter Brabeck meent dat de voedselprijzen te sterk worden opgedreven door de stijgende prijzen voor maïs en koolzaad, grondstoffen waar ook biobrandstof van wordt gemaakt. De relatie tussen de prijs van voedsel en olie neemt volgens hem ongezonde vormen aan.

Nestlé gaat de prijsstijging van basisgrondstoffen als melk, koffie en cacao voelen als er niets verandert, aldus Brabeck. De topman is geen tegenstander van biobrandstof, maar vindt dat producenten van biobrandstof ook op zoek moeten gaan naar andere organische materialen voor hun brandstof. 

In de Zwitserse krant SonntagsZeitung zegt Brabeck. 

“Het probleem is dat bijna de helft van de Amerikaanse maïsproductie en 60 procent van het Europese raapzaad wordt gebruikt voor brandstof.” Volgens de topman zijn de voedselprijzen in toenemende mate verbonden aan de olieprijs. “Niet alleen omdat de voedselprijzen centraal staan in de productie van landbouwproducten, maar ook omdat de prijzen van biobrandstoffen op de internationale oliehandel zijn gericht.” 

De druk van milieu-organisaties heeft er in Duitsland al voor gezorgd dat de politiek de verkoop van bio-ethanol heeft opgeschort. Niet helemaal terecht vindt Südzucker, producent van biobrandstof. Directer Wolfgang Heer voelt zich ten onrechte aan de schandpaal genageld. Hij meent dat er geen verband is tussen de productie van bio-ethanol en de voedselprijzen.

“Dit debat ten opzichte van Europa is overdreven”, zegt hij in de Frankfurter Allgemeine Zeuting. “Het is niet aangetoond dat de verhoogde productie van ethanol leidt tot een laag aanbod van voedsel. Het is een aanvulling.” 

Experts zeggen dat hogere voedselprijzen met name veroorzaakte worden door droogte in de VS en india, maar critici merken ook op dat door mislukte oogsten in Amerika en Rusland de vraag naar tarwe en maïs nog meer onder druk staat. De VN waarschuwde onlangs voor een voedselcrisis, alweer de derde in vijf jaar. 

Der Spiegel: Konzernchefs streiten über Biosprit

cc-foto: Jonpayne

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (35)