83

‘Net om Rusland wordt gesloten’

EU, VS en Japen bereiden nieuwe strafmaatregelen voor tegen Rusland … Diplomaten achten kans groot dat zware sancties ook écht worden afgekondigd … Nederlandse onderzoekers kunnen rampplek weer niet bereiken

Vandaag worden de nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland bekend. Europa, de Verenigde Staten en Japen zijn nog bezig deze op papier te zetten. De sancties worden verzwaard vanwege de toenemende onrust in het gebied. Voor de derde opeenvolgende dag kunnen de Nederlandse onderzoekers vanwege de onrust in Oost-Oekraïne niet bij het vliegtuigwrak komen.

De afspraken die vrijdag zijn gemaakt, zijn in een akkoord gegoten dat nu juridisch ook helemaal dichtgetimmerd is. Daar komt als het goed is vanmiddag de handtekening onder van alle lidstaten”, legt EU-correspondent Marc Peeperkorn uit in de Volkskrant. “Met het nieuwe akkoord waarover vandaag wordt gesproken komen de maatregelen nog dichter bij de directe omgeving van Poetin. Ook grote oligarchen worden getroffen. Het net begint zich langzaam te sluiten”, aldus Peeperkorn.

Europese diplomaten verwachten dat Europa en de VS deze keer ook de écht zware sancties zullen inzetten. Deze zullen hele sectoren van de Russische economie treffen. De strafmaatregelen zijn onder meer gericht op wapenleveranties, financiële transacties, de levering van technologie, met name die de energiesector treffen en van ‘dual-use’-producten die voor zowel civiel als militair gebruik kunnen dienen.

Europese landen zullen ook de gevolgen van de sancties voelen. Duitsland en Frankrijk zullen de sancties gericht op de wapenleveranties voelen. Voor Groot-Brittannië zullen de sancties gevolgen hebben voor de bankensector.

Ook Japan komt in actie met maatregelen die het Kremlin zullen treffen. Tokyo maakte vandaag bekend tegoeden te bevriezen van mensen en bedrijven die de annexatie van de Krim steunen. Ook voert het land een importverbod op goederen uit de Krim. De gesprekken tussen de EU, Japan, Amerika en China zijn in volle gang. Ook wordt verwacht dat er ook druk uitgeoefend zal worden op Zwitserland om te voorkomen dat kapitaalstromen via dit land zullen gaan lopen.

Voor de derde opeenvolgende dag konden Nederlandse experts de rampplek niet bereiken vanwege de onrust in Oost-Oekraïne. Het gebied is te gevaarlijk volgens NOS-correspondent David-Jan Godfroid. Lang de route wordt er flink gevochten tussen Russische separatisten en het regeringsleger van Oekraïne. Ook de waarnemers van de OVSE vertrekken vooralsnog niet vanuit Donetsk naar de rampplek. Woordvoerder Alexander Hug ‘sluit niet uit’ dat ze later vandaag alsnog vertrekken.

Premier Rutte heeft vanochtend de Oekrainse president Porosjenko gevraagd de gevechten te staken rond de plek waar de MH17 neerstortte. Ruttes grootste zorg is dat er kostbare tijd verloren gaat voor het bergen van de slachtoffers. Porosjenko heeft Rutte verzekerd dat hij alles in het werk zal stellen om het mogelijk te maken dat experts de rampplek kunnen bereiken.

Geef een reactie

Laatste reacties (83)