60

Netanyahu boos op generaal die Israël vergeleek met Nazi-Duitsland

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft forse kritiek geuit op een van de hoogste generaals van het land. De betreffende generaal, Yair Golan, had woensdag tijdens de nationale Holocaustherdenking gezegd dat de Israëlische samenleving gelijkenissen vertoont met Nazi-Duitsland. De Israëlische minister van Defensie had eerder laten weten bewondering te hebben voor de uitspraken van Golan.

‘Als er iets is dat me beangstigt aan de Holocaustherdenking, is het de herkenning van de misselijkmakende processen die toen in Europa en Duitsland plaatsvonden, dat tekenen van diezelfde processen hier in 2016 te zien zijn,’ zei Golan.

Behalve de minister van Defensie, verdedigden ook de opperbevelhebber van het leger en andere hooggeplaatste overheidsfunctionarissen de uitspraken. Volgens hen waarschuwde Golan terecht voor zorgwekkende ontwikkelingen in de Israëlische samenleving. Ook zei minister Moshe Yaalon (Defensie) dat het goed is wanneer bevelhebbers in het leger een moreel kompas zijn. Netanyahu liet zondag echter weten dat wat hem betreft Golan een grote fout heeft gemaakt en dat de uitspraken de Israëlische staat ondermijnen en de Holocaust bagatelliseren.

Uiterst rechtse nationalisten binnen het kabinet vinden dat Netanyahu niet ver genoeg gaat met zijn afwijzing van Golans uitspraken. Volgens hen moet de generaal zijn functie neerleggen.

Bronnen: Trouw, NBC

Geef een reactie

Laatste reacties (60)