55

Netanyahu gedoogt oproep tot genocide

De Palestijnse president Abbas moet 'van de aardbodem verdwijnen', aldus rabbijn Ovadia Yossef

In zijn wekelijkse preek zegt rabbijn Ovadia Yossef dat hij hoopt dat de Palestijnen getroffen worden door een plaag. Premier Netanyahu distantieert zich van de afspraken, maar keurt deze niet af. Donderdag beginnen de vredesonderhandelingen tussen de Palestijnen en Israël. De gesprekken staan al onder druk doordat premier Netanyahu het moratorium op nieuwe nederzettingen niet wil verlengen.

Ovadia Yossef is de geestelijke leider van de ultraorthodoxe Shas-partij, de coalitiepartner van de regering van premier Netanyahu. In een wekelijkse preek zegt de rabbijn dat hij hoopt dat het Palestijnse volk “van de aardbodem verdwijnt”. Hij noemt hierbij in het bijzonder de Palestijnse president Abbas.

Yossef noemt de Palestijnen “slechte, bittere vijanden van Israël” en hoopt dat ze getroffen worden door een “een plaag”. Saeb Erekat, de Palestijnse vredesonderhandelaar, zegt dat Yossef oproept tot “genocide”. Bovendien is het “een belediging voor al onze pogingen om de onderhandelingen vooruit te helpen”, aldus Erekat.

De Israëlische premier, Benjamin Netanyahu, gedoogt de uitspraken van de rabbijn door deze niet af te keuren. Een woordvoerder van de premier zegt in een reactie: “De preek vertegenwoordigt niet het standpunt van de premier of de regering.”

De vredesonderhandelingen staan al op losse schroeven omdat de Israëlische premier Netanyahu niet wil voldoen aan de eisen van de Palestijnse president Abbas. Laatstgenoemde wil dat Israël het moratorium op nieuwe nederzettingen, dat op 26 september afloopt, verlengt. Netanyahu heeft aangekondigd niet op deze eisen in te gaan.

NRC: Vredesoverleg met Palestina nu al onder druk

Haaretz: U.S.: Rabbi’s ‘offensive’ remarks harm peace efforts

De Volkskrant: Netanyahu: Niets beloofd over kolonisatie

cc-foto: gnuckx

Geef een reactie

Laatste reacties (55)