349

Netanyahu: Moefti adviseerde Hitler de Endlösung

Hitler wilde Joden eigenlijk alleen maar uitzetten, aldus Israëlische premier

Hitler wilde de Joden slechts deporteren uit Europa, maar de grootmoefti van Jeruzalem haalde hem over om in plaats daarvan toch maar uit te roeien. Met die uitspraak heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zich tijdens een speech voor het Zionistisch Wereldcongres wederom onsterfelijk belachelijk gemaakt. De absurde bewering werd dan ook direct door Holocaustgeleerden naar het rijk der fabelen verwezen.


Netanyahu heeft zich met zijn onverwachte uitspraak een grote dosis kritiek op de hals gehaald. Hij suggereerde dat de grootmoefti van Jeruzalem, Haj Amin al-Husseini met het idee om de Europese Joden uit te roeien kwam en daar Hitler van wist te overtuigen. Hitler, volgens Netanyahu aanvankelijk helemaal niet zo’n kwaaie peer, wilde de Joden eigenlijk slechts elders onderbrengen. Meer niet.

In de zoveelste absurde speech beschreef Netanyahu een ontmoeting tussen Hitler en moefti Husseini, een hoge islamitische wetsgeleerde, in november 1941. Hitler bracht tijdens die ontmoeting ter sprake dat hij de Europese Joden een ander onderkomen wilde geven, maar daar had de moefti wat bezwaren tegen. ‘Als je ze uitzet, komen ze allemaal naar Palestina,’ sprak de moefti volgens Netanyahu. Hitler, open voor suggesties, vroeg de moefti daarop wat hij dan moest doen. Daarop antwoordde de moefti stellig: ‘Verbrand ze’.

Het is overigens niet de eerste keer dat Netanyahu met die bizarre bewering komt. In 2012 noemde hij in een speech voor de Knesset de moefti al eens ‘een van de hoofdarchitecten van de Endlösung’. Hij is overigens niet de enige, diverse historici van twijfelachtig allooi hebben dezelfde bewering al eens gedaan. 

Holocaustgeleerden zijn het er echter over eens dat de bewering kant noch wal raakt. Volgens hen waren volgens de moefti niet Joden de oorzaak van “sabotagedaden” als de Eerste Wereldoorlog, het marxisme en daaruit voortvloeiende revoluties, maar het Zionisme. Het was Adolf Hitler zelf die daar de Joden voor verantwoordelijk hield, zoals hij ook al in Mein Kampf beschreef, ruim voor hij ooit de moefti ontmoette. 

De rol die de moefti heeft gespeeld is ook belicht in het boek ‘Nazis, Islamists and the Making of the Modern Middle East’ van Barry Rubin en Wolfgang R. Shwanitz. Volgens de auteurs is er een direct verband tussen de steun van de moefti aan Hitler en het beleid van de PLO onder Yasser Arafat. Maar de dialoog tussen de moefti en Hitler zoals Netanyahu die schetst heeft niet plaatsgevonden. 

Op Twitter is na de uitspraken van Netanyahu inmiddels onder hashtag #BibiHistoryLessons een heel overzicht te vinden van zaken waar de Moefti nog meer voor verantwoordelijk zou zijn. Zoals het zinken van de Titanic, de val van het Romeinse Rijk, de aanslag op Abraham Lincoln en het uitsterven van de dinosaurussen. 

Haaretz: Netanyahu: Hitler Didn’t Want to Exterminate the Jews

Geef een reactie

Laatste reacties (349)