58

Netanyahu’s Likud wint verkiezingen Israël

Volgens officiële resultaten komt Likud uit op 30 zetels

Dinsdag gingen de Israëli’s weer naar de stembus. De ogen waren vooral gericht op de vraag of de partij van Netanyahu of die van Herzog de grootste gaat worden, geven de voorlopige officiële resultaten aan dat Netanyahu de grote winnaar is geworden.

Update 07:45
De Israëlische premier Netanyahu lijkt met zijn Likud-partij de winnaar van de parlementsverkiezingen in Israël. Volgens officiële resultaten komt zijn partij uit op 30 zetels.

Update 22.30:

Volgens de eerste exitpolls wordt het een ware nek-aan-nekrace in Israël. Zowel de centrum-rechtse Likud-partij als het centrum-linkse Zionistische Kamp zouden 27 zetels hebben behaald. Desalniettemin twitterde Netanyahu dat zijn partij ‘een grote overwinning’ heeft gehaald. De derde partij is volgens de exitpolls de Verenigde Arabische lijst, met 12 of 13 zetels.

Israël zei eerder vandaag bezorgd te zijn over de Arabische Israëliërs die in drommen naar de stembussen kwamen en daarmee een democratische bedreiging voor zijn partij vormen. In totaal maakten zo’n 67/68 procent van de Arabische stemgerechtigden gebruik van hun stem, tegenover 54 procent in 2013.

Update 14.00:
De Israëlische premier Benjamin Netanhayu heeft zich vandaag bezorgd getoond, omdat Arabische kiezers in grote getale gaan stemmen. Hij voegde daar aan toe dat ‘linkse ngo’s’ hen met busladingen tegelijk naar de stembureaus brengen. Op Twitter werd direct gereageerd:

Likoed, de partij van de zittende premier Benjamin Netanyahu en de Zionistische Unie van Isaac Herzog gaan nek aan nek in de strijd om wie de grootste partij gaat worden. Netanyahu heeft op de Israëlische televisie gezegd een coalitie met Herzog uit te sluiten.

Ami Kaufman van 927 Magazine wijst in zijn videocolumn ‘Wake up call’ op een onbedoeld effect van een eerder aangenomen wetsvoorstel van minister van Buitenlandse zaken Avigdor Lieberman. Die wet verhoogde de kiesdrempel naar 4 zetels en leek vooral bedoeld om de partijen van de Arabische Israëli’s uit de Knesset te weren.

Maar dat plannetje lijkt in zijn gezicht te ontploffen. De verschillende Arabische partijen zijn namelijk een coalitie aangegaan en lijken nu de derde partij van het land te gaan worden. Maar de laatste peilingen laten nog iets zien: het zal er zeer om spannen of de partij van Lieberman zelf nu de door hem opgeworpen kiesdrempel wel gaat halen.

Kaufman schept daar een zeker genoegen in:

Het wordt straks voor Israëliërs steeds moeilijker om die onzichtbare 20% van hun bevolking te negeren als ze de exitpoll zullen zien stijgen als een statistische middelvinger.

cc-foto: Downing Street

Geef een reactie

Laatste reacties (58)