30

Netanyahu vindt het plots ‘te duur’ om begrafenis Mandela bij te wonen

Israëlische premier, oude vriend van het Apartheidsregime, komt met ultieme smoes

De Israëlische premier ziet er ondanks een eerdere toezegging van af om de laatste eer te bewijzen aan de op 5 december overleden Nelson Mandela. Volgens de conservatieve Netanyahu, die in opspraak is gekomen omdat hij onder meer op staatskosten zijn privé-zwembad liet vullen (kosten 25.000 dollar), is het bezoek te duur.

Benjamin Netanyahu at press conferenceVolgens Netanyahu zou zijn bezoek aan Zuid-Afrika zo’n 2 miljoen dollar kosten aan transport- en beveiligingskosten. Dat geeft hij als reden op om alsnog van de trip af te zien hoewel hij zijn komst al had aangekondigd. Vijftig staatshoofden, waaronder koning Willem-Alexander, zullen de begrafenis bijwonen.

Recent werd duidelijk dat Netanyahu allerlei onderhoud aan zijn drie riante privé-huizen heeft laten verrichten, totale kosten 1 miljoen dollar. Mandela was een criticus van de Israëlische politiek ten aanzien van de Palestijnen. Hij vertrouwde er niettemin op dat Israël uiteindelijk voor de weg naar vrede zou kiezen.

Critici zien een andere reden voor het wegblijven van Netanyahu, die Mandela na zijn overlijden openlijk geprezen heeft. Israël is tot het uiterste een trouwe bondgenoot geweest van het Apartheidsregime. Pas toen de Verenigde Staten dreigden met sancties tegen de joodse staat werd de steun aan Pretoria gestaakt. Oud-president Carter van de Verenigde Staten heeft gesteld dat het huidige beleid van Israël tegenover Palestijnse burgers doet denken aan de apartheid in Zuid-Afrika.

News24: Netanyahu missing Mandela memorial for cost reasons

Geef een reactie

Laatste reacties (30)