Laatste update 25 januari 2020, 17:42
18

Netflix beschuldigd van wegsluizen winst via belastingparadijs Nederland

Netflix wordt ervan beschuldigd miljoenen aan winst door te sluizen naar Nederland. Daarnaast ontving het bedrijf veel financiële steun van het Verenigd Koninkrijk via vrijstellingen en heffingskortingen, voor het maken van dure series zoals The Crown.

De denktank Taxwatch schat dat Netflix in 2018 tussen de 250 miljoen en 330 miljoen pond (293 miljoen euro en 385 miljoen euro) aan winst uit internationale activiteiten vanuit het Verenigd-Koninkrijk naar belastingparadijzen als Nederland overhevelt. Het bedrijf brengt Britse abonnees onder bij de Nederlandse ‘vestiging’ en kan via deze omweg de Britse belasting ontwijken. Dit trucje wordt door meer multinationals uitgehaald, met behulp van de Nederlandse fiscus.

Ondanks dat meer dan 10 miljoen Britse abonnees ieder jaar rond de 860 miljoen pond aan abonnementskosten betalen, ontving Netflix in 2018 ook nog een korting van 51.000 pond (€ 57.000) van de Britse overheid.

Het financiële rapport van het bedrijf vermeld een kunstmatig laag gehouden omzet van slechts € 48 miljoen en een winst voor belastingen van € 2,3 miljoen. De honderden miljoenen ponden van Britse abonnees zijn overgemaakt naar het Europese hoofdkantoor in Nederland.

Tegelijkertijd claimde de streamingdienst met een marktwaarde van 150 miljard dollar, nog een bedrag van 924.000 dollar aan belastingvermindering. Hoogwaardige tv-shows die worden gemaakt in het VK en per aflevering meer dan 1 miljoen pond kosten, zoals The Crown, komen in aanmerking voor Britse belastingvoordelen. Netflix, met meer dan 200 medewerkers in het VK, besteedde vorig jaar 500 miljoen dollar aan het maken van meer dan 50 tv-shows en films in het Verenigd Koninkrijk.

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse streaminggigant wordt beschuldigd van financiële wanpraktijken. Zo opende Italië vorig jaar oktober een belastingonderzoek naar het bedrijf. Na onderzoek door de Italiaanse fiscus bleek dat het bedrijf geen belasting betaalt.

cc-foto: Tony Webster

Geef een reactie

Laatste reacties (18)