18

Netflix betaalt geen belasting en krijgt zelfs geld terug, met dank aan Nederland

Met hulp van het Nederlands belastingparadijs heeft Netflix voor elkaar gekregen dat het bedrijf vorig jaar van de Britse fiscus 200.000 euro terugontving en geen belasting betaalde. Dat terwijl het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk een omzet van bijna 570 miljoen euro behaalde en een winst van 1,2 miljoen, schrijft The Guardian.

Netflix heeft meer dan 8 miljoen Britse abonnees. Een simpele rekensom leert dat het bedrijf daarmee zo’n 570 miljoen aan abonnementsgeld ophaalde. Toch beweert het bedrijf dat de Britse omzet slechts 26,8 miljoen euro bedroeg. Dat komt omdat het bedrijf de abonnees onder heeft gebracht bij de Nederlandse ‘vestiging’ en zo de Britse belasting weet te ontwijken. Netflix Services UK is daartoe op papier opgezet als een dochtermaatschappij van de Nederlandse Netflix International BV. Die truc wordt door meer multinationals uitgehaald, die daarbij door de Nederlandse fiscus geholpen worden.

De belastingteruggave van twee ton weet het bedrijf binnen te halen omdat het beweert dat ‘War Machine’ met Brad Pitt op Britse bodem is gemaakt. Het bedrijf dat 174 miljard dollar waard is, komt daarom in aanmerking voor subsidie. Er is nog meer bizar. De Britse tak van het bedrijf telt 14 medewerkers die gezamenlijk 4,4 miljoen euro verdienen, oftewel zo’n 314.000 euro per persoon.

Netflix zegt dat het bedrijf verantwoordelijk is voor veel meer werkgelegenheid, waaronder 20.000 acteurs die meespelen in series en dat het bedrijf honderden miljoenen investeert in de Britse amusementsindustrie. De woordvoerder wijst er op dat het bedrijf wel gewoon btw betaalt.

cc-foto: Lorenzo Blangiardi

Geef een reactie

Laatste reacties (18)