24

Netwerk verdwijnt, Nova wordt nieuwsuur

Publieke omroepen willen investeren in onderzoeksjournalistiek en focussen op jongeren

De leiding van de publieke tv-netten (Ned. 1, 2 en 3) heeft woensdag besloten te stoppen met de actualiteitenrubrieken NOVA (NPS/VARA) en Netwerk (EO/NCRV). Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) woensdag laten weten.

Ook het ochtendprogramma Goedemorgen Nederland stopt. In plaats daarvan gaat ‘nieuwkomer’ WNL (Wakker Nederland) een ontbijtshow verzorgen. In plaats van NOVA komt Nederland 2 met ingang van komende zomer met een dagelijks nieuwsuur. Dat wordt verzorgd door de ledenloze omroepen NOS en NPS. In dat programma komt ook veel aandacht voor ‘Den Haag’ en ‘ Brussel’. In plaats van Netwerk gaan diverse omroepen (VARA, EO en WNL) een eigen actualiteitenprogramma maken. Het verzorgen van een eigen programma is een langer levende wens bij de politiek en de omroepleiding. Het moet de zendgemachtigden meer mogelijkheden geven om hun eigen identiteit uit te dragen.

Volgens Henk Hagoort, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO, zijn de besluiten een doorbraak:

Het bewijst dat we in staat zijn te veranderen en te verbeteren en daarbij te luisteren naar de samenleving. Die vraagt enerzijds om meer kwaliteit en wil anderzijds de verschillende geluiden herkenbaarder terugzien. Ik ben ook blij dat we nieuwe omroepen direct een prominente plek geven. Dat past bij een publieke omroep die van en voor iedereen is.

De publieke omroepen willen extra investeren in onderzoeksjournalistiek, buitenland en financieel-economisch nieuws. De middelen daartoe worden voor een groot deel gevonden door intensiever samen te werken tussen de NPS en de NOS.

Daarnaast wil de NPOE ook meer aandacht besteden aan jongeren.

Op Nederland 3 gaat Powned een dagelijks journalistiek programma maken voor een jonger publiek. Ook wordt het aparte NOS-bulletin voor jongeren verlengd tot 10 minuten.

Lees ook: ‘Omroepen mogen actualiteiten weer kleur geven’

Geef een reactie

Laatste reacties (24)