24

New York sleept oliemaatschappijen voor rechter om klimaatverandering

De stad New York spant een rechtszaak aan tegen vijf oliemaatschappijen wegens hun aandeel in het veroorzaken van klimaatverandering. Het gaat daarbij om Shell, BP, Chevron, ConocoPhillips en Exxon Mobil.

Burgemeester Bill de Blasio heeft laten weten miljarden te zullen claimen, om voorbereidingen te kunnen treffen voor de gevolgen van klimaatverandering. In een verklaring zei De Blasio:

New York komt op voor toekomstige generaties door de eerste grote Amerikaanse stad te worden die onze pensoenfondsen los te koppelen van fossiele brandstoffen. Tegelijkertijd zullen we de strijd tegen klimaatverandering naar de voordeur van de oliemaatschappijen brengen die op de hoogte waren van de gevolgen van hun daden en het publiek opzettelijk hebben misleid om hun winst zeker te stellen. Omdat het klimaat verslechterd is het aan de fossiele brandstofbedrijven die deze situatie hebben veroorzaakt om de kosten te dragen om New York veiliger en veerkrachtiger te maken.

New York is niet de eerste Amerikaanse stad die een dergelijke rechtszaak begint. Vorig jaar september stapten San Francisco en Oakland ook al naar de rechter om dezelfde oliemaatschappijen verantwoordelijk te stellen.

Bron: The Hill / cc-foto: Bill de Blasio

Geef een reactie

Laatste reacties (24)