12

New York opent jacht op fotomakende slipjesgluurders

Cyrus Vance, de openbare aanklager In New York lanceert een campagne tegen ‘upskirters’, kruiskiekers, oftewel mannen die onder (mini-)rokjes kijken en foto’s maken. Op sociale media wordt er aandacht gevraagd voor het probleem dat veel vrouwen op drukke plekken, zoals de metro, ondervinden. Dit meldt DNAinfo.

Het blijkt elk jaar weer hetzelfde verhaal te zijn. Daders die hun mobiele telefoons zorgvuldig ergens in of onder verstoppen en wanneer ze de kans krijgen stiekem foto’s maken onder de rokken van vrouwen. Tijdens de hittegolf van 9 tot 11 maart alleen zijn er al vijf mannen gearresteerd. Vance neemt de zaak uiterst serieus en roept eventuele getuigen op om het noodnummer te bellen. Verdachten kunnen zes maanden tot vier jaar cel krijgen afhangend van de zwaarte van de overtreding.

Dit is een serieuze misdaad met serieuze consequenties, een ernstige schending van de privacy

Het is niet bekend of kruiskieken in Nederland net zo veel voorkomt als in New York maar in 2011 is er een man in Delfzijl opgepakt die foto’s maakte van de billen van vrouwen. De man gaf aan al tien jaar op die manier foto’s  te maken en er opgewonden van te raken. Hij werd verdacht van openbare schennis der eerbaarheid.

Ook een 21-jarige man uit Winsum werd voor een soortgelijk delict opgepakt. Ondanks de verklaringen en aangiften van drie verschillende vrouwen vond het Openbare Ministerie dat hij strafrechtelijk gezien niets verkeerds had gedaan.

cc foto: Jim Lynch

Geef een reactie

Laatste reacties (12)