Laatste update 09:35
67

New York Times: zorgen over buitenlandse financiers Wilders

Amerikaanse oer-conservatieve organisaties schenken op grote schaal geld aan Geert Wilders om de Nederlandse kiezers te gebruiken voor hun eigen politiek agenda. Dat bericht de New York Times. Afgezien van de onwenselijke inmenging in de Nederlandse politiek is het ernstig de vraag of de donaties legaal zijn. De al eerder door de rechter veroordeelde PVV-ledier maakt zich met het ontvangen van de giften mogelijk schuldig aan illegale praktijken.

Een van de forsere donateurs is David Horowitz, Breitbart-auteur en zoals ook veel van zijn PVV fellow travellers in Nederland een oud-communist die op leeftijd zijn hang naar een dictatuur heeft verplaatst van linkse ‘dictatuur van het proletariaat’ naar een uiterst rechtse autocratie. Hij doneerde in totaal 150.000 dollar aan Wilders, een fors deel daarvan als bijdrage aan proceskosten. In 2015 was hij de gulste donateur in de Nederlandse politiek. Horowitz zei niet te weten of hij ook dit of vorig jaar geld aan Wilders heeft geschonken.

Ronald van Raak, Tweede Kamerlid voor de SP, haalt in de Amerikaanse krant fel uit naar de buitenlandse giften. “Het is buitenlandse inmenging in onze democratie. We hadden nooit gedacht dat mensen uit andere landen geïnteresseerd zouden zijn in onze politiek. Dat hebben we onderschat.” Van Raak diende een wet in om financiering van partijen vanuit het buitenland te verbieden.

Volgens fiscale experts zijn de donaties die Wilders ontvangt via non-profit organisaties volgens de Amerikaanse wet verboden. Non-profit organisaties mogen namelijk geen geld schenken aan politiek partijen.

Een andere sponsor in het Gatestone Institute van de neoconservatieve John Bolton, een oud-politicus onder George W. Bush die wordt gezien als een van de architecten van de invasie in Irak. Het Gatestone Institute is de verspreider van de beruchte extreemrechtse fabel dat in Zweden het seksueel geweld explosief is toegenomen na de komst van vluchtelingen.

NYT: Before Elections, Dutch Fear Russian Meddling, but Also U.S. Cash

cc-foto: Michael Vadon, de Amerikaanse neo-conservatief John R. Bolton

Geef een reactie

Laatste reacties (67)