48

New York voert wegens volksgezondheid vaccinatieplicht ook voor gelovigen in

Religieuze types kunnen zich in New York niet meer beroepen op geloofsovertuiging om daarmee vaccinatie te voorkomen. Tot nu gold er in de Amerikaanse staat een religieuze uitzondering voor de vaccinatieplicht van schoolkinderen. De Democraten in de volksvertegenwoordiging maken daar een eind aan omdat er sprake is van een ongekende crisis in de volksgezondheid. “De vreselijke handelaren in pseudo-wetenschap en nep-medicijnen die we kennen als anti-vaxxers hebben jarenlang ongegronde twijfel en angst kunnen zaaien. Het is tijd dat de wetgever de confrontatie met hen aangaat,” aldus senator Brad Hoylman in Time.

In 46 andere Amerikaanse staten hebben gelovigen nog wetgeving ter beschikking om zich te onttrekken aan de vaccinatieplicht. Honderden religieuze ouders protesteerden voor het parlement tegen wat ze bestempelen als een inperking van de godsdienstvrijheid. Een demonstrerende orthodoxe jood stelt dat de VS gesticht zijn door mensen die juist aan dergelijke beperkingen van de religieuze vrijheid in Europa trachtten te ontsnappen.

De eerste Amerikaanse kolonisten, die onder meer vanuit Delfshaven vertrokken, waren chisten-fundamentalisten.

Volgens mensen die de maatregel steunen mag wetenschappelijk bewijs niet verdrongen worden door religieuze opvattingen. De persoonlijke overtuigingen van de gelovigen brengen de maatschappij in gevaar, constateren ze. Het blijft overigens mogelijk om kinderen uit te zonderen van de vaccinatieplicht als daar medische gronden voor zijn.

In een enquête van EenVandaag onder 30.000 mensen antwoordde 70 procent van hen voorstander te zijn van invoering van een vaccinatieplicht in Nederland. Tegelijkertijd zei 60 procent overheidsinformatie over vaccinaties niet te vertrouwen.

cc-foto: Mecklenburg County

Geef een reactie

Laatste reacties (48)