108

New York wil rookvrije zones in parken, op stranden

Drastische maatregel verrast anti-rook burgemeester Bloomberg

Het hoofd van de volksgezondheidsdienst in de Amerikaanse stad New York wil het roken in parken en op stranden aan banden leggen. De maatregel overvalt burgemeester Bloomberg die weliswaar fervent anti-rookactivist is maar ook herkozen wil worden.

Volgens Thomas A. Farley, verantwoordelijk voor de volksgezondheid, is er voor instellen van een verbod in parken niet eens een democratisch besluit van de gemeenteraad nodig. De dienst die toezicht houdt op de parken in de stad kan volgens hem het verbod gewoon aan de huisregels toevoegen, schrijft de New York Times. De stad telt 1700 parken en speelvelden en zeven stranden.

Burgemeester Michael Bloomberg haastte zich om te zeggen dat het verbod niet strikt gehandhaafd zou moeten worden. En niet overal. En met lage boetes. Bloomberg wil herkozen worden als burgemeester.

Hij voerde eerder drastische antirookmaatregelen als een rookverbod op de werkplek en in café’s door. Dat stuitte aanvankelijk op veel verzet maar is inmiddels volledig geaccepteerd en heeft mede geleid tot een daling van het aantal rokers van 21,5 procent naar 18,5.

Voorstanders van een rookverbod in de buitenruimtes stellen dat ze naar een park gaan om schone, frisse lucht in te ademen en niet de tweedehands rook van anderen.

New York Times: New York Eyes ‘No Smoking’ Outdoors, Too

cc-foto: Ed Yourdon

Geef een reactie

Laatste reacties (108)