Laatste update 12:51
41

New Yorkers willen af van Nederlandse kleuren in vlag

New Yorkers willen hun vlag veranderen, omdat de huidige kleuren zijn ontleend aan de Nederlandse Prinsenvlag. Deze oranje-blanje-bleu-vlag, die onder meer werd gebruikt door de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC), is omstreden: in de jaren dertig werd hij omarmd door de NSB.

Ook het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime had een vlag met oranje, wit en blauw. Vandaag de dag is de vlag nog altijd populair bij Zuid-Afrikaanse racisten, extreemrechtse organisaties als Voorpost en bij de Tweede Kamerfractie van de PVV. Bij de algemene beschouwingen van 2013 droegen verscheidene PVV-Kamerleden een speldje met de Prinsenvlag.

De nazi-connotatie van het oranje-wit-blauw zit verscheidene New Yorkse politici dwars. Het New Yorkse gemeenteraadslid Corey Johnson wil een nieuw ontwerp voor de vlag. Het voorstel krijgt steun van een invloedrijke Democraat: de voormalige presidentskandidaat Andrew Yang, die graag de volgende burgemeester van New York wil worden.

In het naburige Albany gaan eveneens stemmen op om de vlag te veranderen. Ook daar zijn de kleuren geïnspireerd door de Prinsenvlag. “Veel bewoners hebben erop gewezen dat het hypocriet is voor een stad om over gelijkwaardigheid en diversiteit te praten, terwijl onze vlag white supremacy vertegenwoordigt”, aldus Owusu Anane, raadslid in Albany.

De plaatselijke krant Times Union vindt dat Anane de kwestie terecht op de kaart heeft gezet. In een commentaar schrijft de redactie: “Symbolen doen ertoe, en we moeten de moed hebben om die symbolen tegen het licht te houden.”

cc-foto: nimbostratus

Geef een reactie

Laatste reacties (41)