346

Newsweek: Wilders zelfingenomen, cynisch en giftig xenofoob

Op een na grootste Amerikaanse weekblad noemt PVV 'platform van paranoïde haat' en roept Wilders op om te stoppen 'before somebody gets hurt'

In Newsweek is deze week een zes pagina’s tellend portret van Geert Wilders te lezen. Het Amerikaanse weekblad, met een oplage van ruim anderhalf miljoen, is niet mals in zijn oordeel over de PVV-leider. Op de voorpagina van de uitgave van deze week staat een duidelijke conclusie: Wilders moet stoppen. Een analyse die je in Nederlandse media niet snel zult tegenkomen.

De PVV is een “platform van paranoïde haat”, schrijft journalist Christopher Dickey die Wilders in Den Haag interviewde. Wilders’ reputatie noemt hij “giftig” en zijn standpunten “cynisch en zelfingenomen”. 

De kop boven Dickey’s artikel vraagt Wilders om te stoppen met wat hij doet, “before somebody gets hurt”. Wilders is namelijk een meester “in het inspelen op echte angsten en het oproepen van valse angsten”. Om dan “de verantwoordelijkheid te ontlopen als er levens worden geruïneerd of verloren gaan”. 

In het interview draait Geert Wilders zijn voor ons bekende riedel af. Wat hem betreft bestaat er geen gematigde islam, de islam is een fascistische ideologie en de koran moet verboden worden. Maar, houdt hij vol, hij heeft niets tegen moslims, alleen tegen de islam. Wij zijn inmiddels gewend geraakt aan dit “vat vol tegenstrijdigheden”, maar de Newsweek-journalist vraagt zich af: Gelooft Wilders zijn eigen standpunten wel? Hij zweert geweld af, maar zijn tirades hebben “zonder enige twijfel” mensen “die uit zijn op bloed” geïnspireerd.

Lees meer bij Newsweek: Geert Wilders Says There’s No Such Thing as Moderate Islam

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (346)