Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NFL: 'Respect voor het volkslied - of in de kleedkamer blijven'

  •  
25-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
37721041581_5be58700c2_z
Het volkslied is niet alleen tijdens Nederlandse verkiezingscampagnes een heet hangijzer. De NFL, de Amerikaanse bond voor American Football, geeft spelers vanaf nu het recht in de kleedkamer te blijven tijdens het Amerikaanse volkslied. Als er voor wordt gekozen om wél op het veld aanwezig te zijn als de nationale hymne klinkt, is het voortaan verboden op één knie te gaan. Clubs kunnen boetes tegemoet zien als spelers hier niet in mee gaan. Dit meldt Time.
In 2016 was het de quarterback van de San Francisco 49ers, Colin Kaepernick, die uit protest tegen raciale ongelijkheid en politiegeweld op één knie zakte tijdens het volkslied. Hij legt hier uit waarom hij het deed:
Hoewel hij in het afgelopen jaar niet in actie kwam in de NFL, vond zijn actie veel navolging. Veel spelers kozen ervoor te knielen of de armen in elkaar te haken. Afwijzing en regelrechte dreigementen waren er ook. Voormalig soldaat in het Amerikaanse leger en NFL-speler Nate Boyer was furieus toen hij Kaepernick zag knielen. ‘Hij had voor mijn part net zo goed de vlag kunnen verbranden. Ik voelde me verraden.’
Na er wat langer over nagedacht te hebben, schreef Boyer een open brief aan de toenmalig 49er. Ze ontmoetten elkaar en spraken over de beweegredenen van Kaepernick. Een week later protesteerde Kaepernick wederom voor een wedstrijd. Dit keer stond Boyer naast hem, met een hand op zijn hart: ‘Ik steun het recht om vreedzaam te protesteren in dit land. Daar heb ik voor gevochten.’
Cc-foto: Keith Allison
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.