Laatste update 20:43
132

Nida gaat boetes vergoeden in boerka-strijd

De volgens eigen zeggen ‘op de islam geïnspireerde’ politieke partij Nida gaat vrouwen die een boete krijgen wegens het dragen van een boerka schadeloos stellen. De Haagse partij reageert daarmee op eisen van PVV, CDA en VVD dat minister Ollongren gemeenten moet dwingen het verbod te handhaven. Eerder had burgemeester Halsema van Amsterdam gesteld dat de stad geen prioriteit zou geven aan het verbod. De stad heeft vanuit de eigen vrijheidstraditie geen behoefte aan kledingpolitie die er op toeziet dat vrouwen zich volgens de regels kleden.

Nida-fractievoorzitter Yilmaz laat zich door andere motieven leiden, stelt hij in Trouw:

“Er wordt gedaan alsof deze vrouwen de veiligheid in gevaar zouden brengen. Ik ken er twee – en ik kan je zeggen dat de manier waarop zij worden weggezet niet strookt met de werkelijkheid.” NIDA opent een speciaal rekeningnummer vanwaaruit de boetes kunnen worden betaald. Als de kosten te hoog uitvallen, dan volgt een crowdfundingsactie. Yilmaz kwam op het idee nadat burgemeester Krikke van Den Haag vorige week liet weten dat zij het verbod gaat handhaven. De steden Amsterdam, Utrecht en Rotterdam zeiden eind vorig jaar dat ze de handhaving geen prioriteit gaan geven.

Vrouwen die in verboden kleding over straat lopen riskeren een boete van 150 euro. De Frans-Algerijnse zakenman en activist Rachid Nekkaz betaalt al sinds 2010 dergelijke boetes in andere Europese landen. Hij heeft er inmiddels ruim 1500 vergoed voor een bedrag van 300.000 euro.

cc-foto: Matthias Berg

Geef een reactie

Laatste reacties (132)