Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nida pleit voor afschaffing termen Hagenaar en Hagenees

  •  
02-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
177 keer bekeken
  •  
ANP-56494532

© 2018-03-18 18:36:28 DEN HAAG -De Politieke partij,Islam Democraten en NIDA, doen gezamenlijk aangifte tegen PVV om campagnespot op het politiebureau aan de Heemstraat in Den Haag.FOTO Cemil Y

De Haagse afdeling van Nida wil af van de woorden Hagenaar en Hagenees. Fractielid Cemil Yilmaz vindt deze termen uit de tijd en pleit voor een nieuwe denkrichting: “We moeten op zoek naar één gezamenlijke identiteit en term”. Om dat streven kracht bij te zetten heeft hij ook een suggestie voor een nieuwe naam bedacht voor de inwoners van Den Haag: “We zijn allemaal Hagenoten”, zegt Yilmaz tegen het AD.
Het is niet het enige woord dat Yilmaz kwijt wil. De term integratie is volgens hem een woord uit de vorige eeuw, dat bovendien amper meer recht doet aan de diversiteit in de stad. Meer dan de helft van de Hagenaars, Hagenezen of Hagenoten heeft wortels die buiten Nederland liggen, zegt Yilmaz. Om het debat hierover een impuls te geven zal zijn partij binnenkort een integratienota presenteren. “Wat merken we van Den Haag als stad van vrede en recht,” vraagt hij retorisch in het AD. “Vrijwel niks. Den Haag is de meest gesegregeerde stad. Niet alleen langs de bekende geografische lijnen tussen de Hagenaars op het zand en de Hagenezen op het veen. Ook het verschil in kansengelijkheid, inkomen, werkloosheid en etnische samenstelling is sterker dan in wijken in andere steden”.
Omdat Den Haag geen dominante groepen meer kent, is een nieuwe situatie ontstaan, zegt Nida. Daar is een compleet andere koers voor nodig in de stad. Eisen aan nieuwkomers via een participatieverklaring zijn niet op zijn plaats als de stad zelf niet voldoende achter de waarden die erin genoemd worden staat, vindt Yilmaz. “Wij zeggen: heel Den Haag zal moeten participeren”, vindt Yilmaz. “Met z’n allen maken wij deze prachtige stad en vormen we het Haagse dna”.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.