Laatste update 09:52
128

NIDA zet Palestijnse vlag op Rotterdams stadhuis na provocatie Leefbaar

Na de aanslag door een Palestijnse verzetsstrijder in Oost-Jeruzalem waarbij vier Israëlische militairen om het leven kwamen, besloot de Rotterdamse wethouder en Leefbaar-leider Joost Eerdmans vorige week op eigen houtje de Israëlische vlag half-stok te laten hangen in de top van het stadhuis, uit solidariteit met de bezetter van Palestijnse gebieden.

De aanslag op de militairen werd daarmee door de wethouder op een lijn gesteld met de moord op weerloze burgers in Parijs, Brussel, Berlijn en Istanbul, waarvoor eerder de vlag halfstok werd gehangen. Rechtse populisten en extremisten proberen al langer het Israëlisch-Palestijns conflict naar Nederland te importeren. Zo noemen ze delen van de hoofdstad waar veel Marokkaans-Nederlandse jongeren wonen bij voorkeur Gaza020.

Verschillende linkse partijen reageerden kritisch op het politieke statement van Eerdmans. NIDA, de partij die zich door islamitische ideeën laat inspireren, kwam zondagavond in actie en projecteerde de Palestijnse vlag op de zandstenen gevel van het stadhuis, een van de weinige gebouwen in het centrum van vóór het verwoestende bombardement van mei 1940.

Partijleider Nourdin El Ouali zegt in een verklaring:

Dat locoburgemeester Eerdmans uitgerekend deze aanslag op een bezettingsleger op bezet grondgebied aangrijpt om zijn solidariteit te tonen met de staat Israël. En dat hij dit nog nooit eerder heeft gedaan voor het onderdrukte volk dat slachtoffer is van diezelfde bezetting en zich juist hiertegen verzet. Dat toont wel aan hoe weinig principieel en consequent het beleid van dit stadsbestuur is waar het gaat om het uitdragen van Internationale solidariteit. En nogmaals als het stadsbestuur het niet doet, dan doen Rotterdammers het zelf wel.

foto: Nida

Geef een reactie

Laatste reacties (128)