160

Niemand blij met BBB-akkoord

Amsterdam en Utrecht wijzen akkoord af: 'onwenselijk en onacceptabel' ... VN-rapporteur: akkoord over illegalen is 'inhumaan' en 'bureaucratische rommel'

Regeringspartijen VVD en PvdA zijn het woensdag eens geworden over de opvang van ongedocumenteerde vreemdelingen en uitgeprocedeerde asielzoekers. Voortaan mogen alleen de vijf grote steden de minimale opvang van ‘bed, bad en brood’ verzorgen. Het gaat om de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. Tot nu toe boden ongeveer 25 gemeenten onderdak en eten aan asielzoekers zonder papieren.

Het Rijk zal de voorziening bekostigen. Dat meldt de NOS.

Doel van de voorziening is om de mensen in Nederland zonder vergunning in kaart te brengen zodat zij worden doorverwezen naar uitzetcentra. Ook zal de opvang in Ter Apel blijven bestaan. Daar wachten mensen op een uitspraak over hun asielaanvraag of mensen die meewerken aan hun terugkeer naar hun land van herkomst.

Dinsdagavond vond er een overleg plaats tussen de burgemeesters van de grote steden, vice-premier Asscher en VVD-fractieleider Zijlstra. De gesprekken over het totale akkoord tussen de PvdA en VVD gaan ook woensdagavond nog door.

Er is ook kritiek op het akkoord. Volgens Amnesty zijn de nieuwe afspraken in strijd met de uitspraak van het Europese Comité voor Sociale Rechten.

Fractievoorzitter van de Amsterdamse gemeenteraad Jan Paternotte (D66) heeft meteen stevige kritiek. In het Parool zegt hij:

‘Als dit klopt, dan worden mensen naar Amsterdam gehaald om hier op straat te belanden.’

Rutger Groot Wassink van GroenLinks in Amsterdam vindt het ‘bizar en absurd’.

Update maandag 10.00 uur:
VN-mensenrechtenrapporteur Philip Alston noemt het akkoord ‘inhumaan’ en ‘in strijd met internationale regels’:

Deze mensen zijn de vreselijke situatie in hun land ontvlucht, maar worden behandeld alsof het criminelen zijn die van de Nederlanders willen stelen. Dat uitgeprocedeerde asielzoekers alleen opvang krijgen als ze meewerken aan hun eigen uitzetting is in strijd met internationale verdragen. De wetten zijn glashelder, er is geen debat mogelijk. Het is duidelijk illegaal beleid.”

Amsterdam en Utrecht, twee van de vijf steden die volgens het akkoord zouden moeten voorzien in de opvang, verwerpen het akkoord. Volgens Jan Paternotte van D66, de grootste partij in Amsterdam, wordt met het akkoord ‘een streep door de humanitaire ondergrens gehaald’: 

Hoe moeten we vaststellen dat iemand niet terug kan? En wat doen we met de meest kwetsbaren? Wat nu in Den Haag gebeurt, doet denken aan het Congres van Wenen. Tien dagen om elkaar heen dansen, het Congres danst en weet niets van wat zich buiten afspeelt.

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad in Utrecht keert zich eveneens tegen de nieuwe regeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers die het kabinet woensdag voorstelde. Volgens collegepartijen GroenLinks en D66 zal Utrecht vast blijven houden aan de eigen regelingen voor dakloze asielzoekers, die veel royaler zijn dan de stad nu van het kabinet mag aanbieden. Een woordvoerder van GroenLinks laat weten:

”Utrecht zet mensen niet op straat. Punt. In Den Haag lijken ze maar niet te willen horen dat heel veel mensen niet terug kunnen. Wij werken niet mee aan dit inhumane beleid, die boodschap moet de burgemeester overbrengen.”

Fractievoorzitter Klaas Verschuure van grootste raadsfractie D66 wijst op de zorgplicht van de gemeente:

”Wij bieden al heel lang bed-bad-brood en noodopvang en dat blijven we doen, wat het kabinet ook zegt.

NOS: Bed-bad-en-broodopvang alleen in vijf grote steden

Cc-foto: Directie_voorlichting

Geef een reactie

Laatste reacties (160)