67

Niemand blij met Blekers ‘visie’ op megastallen

Update: Ook GGD Nederland trekt aan de bel... Staatssecretaris ziet 'geen reden om in te grijpen' 

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) verzoekt provincies en gemeenten om voorlopig niet mee te werken aan nieuwe aanvragen voor megastallen. Echter, hij ziet nog geen reden om vanuit het ministerie in te grijpen. Hij wacht een advies van de Gezondheidsraad af, meldt het AD. Teleurstellend, vinden vrijwel alle betrokken partijen.

Update 24.11 11:30

Ook de GGD is niet blij met Bleker’s ‘visie’. Risico’s worden onvoldoende aangepakt, zo meldt de Trouw. Jelle Doosje van GGD Nederland verklaart tegenover de krant:

Bleker vindt dat er onduidelijkheid is over de risico’s voor de volksgezondheid. Wij hebben bij de uitbraak van Q-koorts gezien dat er een relatie is tussen infectieziekten bij dieren en mensen. Wij weten ook dat mensen in de buurt van intensieve veehouderij meer last hebben van endotoxinen, dode celresten van bacteriën en fijnstof. Mensen met astma en andere luchtwegaandoeningen hebben hier meer last van. Verder: de intensieve veehouderij gebruikt veel antibiotica. Dat leidt tot problemen in ziekenhuizen: sommige antibiotica die voor mensen nodig zijn, werken niet meer goed. Bleker heeft eerder gezegd dat het antibioticagebruik gehalveerd moet worden, maar dat kan veel sneller dan hij aangeeft.

De visie van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) op de veehouderij is de doodsteek voor gewone boeren, zegt Milieudefensie in het AD. Volgens de organisatie legt het kabinet de komst van nieuwe megastallen geen strobreed in de weg. “Bleker doet niets en laat het over aan de markt”, stelt Klaas Breunissen van de milieuorganisatie. “Op deze manier groeien de mega-ondernemers en leggen de gewone boeren het loodje.”

Stichting Wakker Dier is teleurgesteld, omdat de staatssecretaris structureel weigert de ontwikkeling van megastallen tegen te gaan: “Het is niet voor het eerst dat Bleker ons laat zitten en waarschijnlijk ook niet voor het laatst. We raken er zo een beetje aan gewend.”

GroenLinks wil de omvang van boerenbedrijven wettelijk beperken. Tweede Kamerlid Arjan El Fassed vindt dat Bleker treuzelt door te wachten op een rapport van de Gezondheidsraad. “Ik kan dit alleen maar zien als een vertragingstactiek. Bleker trekt de goede conclusies, maar durft de confrontatie met boeren niet aan. De bouwstop die wij aangevraagd hebben, wordt niet overal nageleefd.”

Tot slot is ook landbouworganisatie LTO niet onder de indruk van de inzet van de staatssecretaris. Ook LTO wil dat de supermarkten binnenkort alleen nog vlees verkopen dat op een duurzame manier is geproduceerd. “Er moet een einde komen aan het tijdperk van de kiloknaller”, stelt LTO. “Maar die rekening moet ook door consumenten worden betaald.”

AD: ‘Bleker bagatelliseert problematiek dierenwelzijn megastallen’

Geef een reactie

Laatste reacties (67)