Laatste update 15:25
76

Niemand blij met plannen Wiebes voor beperkte CO2-heffing

Een voorstel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor een nationale CO2-heffing, die in handen is van NRC, oogst veel kritiek. Zowel milieuorganisaties als de industrie zien er weinig in.

NRC schrijft:

De industriële bedrijven, zoals raffinaderijen, chemische fabrieken en producenten van industriële gassen, gaan in dat voorstel niet over hun hele CO2-uitstoot belasting betalen. Een groot deel van de uitstoot wordt vrijgesteld van de heffing. Alleen op de uitstoot die van het kabinet daadwerkelijk in 2030 moet zijn verdwenen, wordt een forse belasting geheven. Door de vrijstelling, en door de opbrengst van de heffing in zijn geheel terug te geven aan de industrie in de vorm van subsidies, moet het vertrek van bedrijven worden voorkomen.

Voor de verkiezingen stelde het kabinet plotseling dat er na de tegenvallende doorrekeningen van het klimaatakkoord stevig ingegrepen diende te worden. De energiebelasting zou omlaag worden geschroefd en het omstreden bonus-malus-systeem voor de industrie zou worden ingeruild voor een CO2-heffing. De Nieuws BV onthulde maandag dat VVD-minister Wiebes van Economische Zaken 24 uur later op een besloten bijeenkomst met de leiders van grootvervuilende bedrijven zou verklaren dat er ‘geen vlakke taks’ komt. Zoals nu inderdaad het geval blijkt.

GroenLinks-leider Jesse Klaver uit op Twitter kritiek op het voorstel:

Kabinet kiest voor een enorme CO2-vrijstelling voor de vervuilende industrie. Voor de verkiezingen beloftes doen over een echte, eerlijke CO2-heffing. Na de verkiezingen gewoon weer opkomen voor het grote bedrijfsleven. Classic Rutte.

Een woordvoerder van het ministerie benadrukt dat het om een conceptvoorstel gaat en dat een platte heffing – waar milieuorganisaties en de linkse oppositie voor pleiten – eveneens wordt overwogen. Partijen als GroenLinks vrezen dat de transitie naar een duurzame economie niet tot stand komt indien het bedrijfsleven de consequenties niet in de portemonnee voelt. Bovendien zouden met de opbrengsten burgers, die de komende jaren met een hogere energierekening te maken krijgen, worden ontlast.

Uit de notitie blijkt niet hoe hoog de heffing moet worden, wanneer die in werking treedt en of het Europese tarief in mindering mag worden gebracht op de Nederlandse heffing.

Geef een reactie

Laatste reacties (76)