Laatste update 15:15
114

Niemand weet wie de gewone Nederlander is

De fractieleiders debatteerden donderdag in de Tweede Kamer over het eindverslag van informateur Gerrit Zalm. De informateur moest in het debat verantwoording afleggen aan de Kamer over de formatie, al kwam ook de inhoud van het concept regeerakkoord meermaals aan bod.

Aan VVD-leider Mark Rutte nu de taak om opzoek te gaan naar de nieuwe ministers en staatssecretarissen.

De coalitiepartijen, te weten: VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, hebben meermaals benadrukt dat ‘de normale Nederlander’ met dit regeerakkoord erop vooruit gaat. Wie dat precies is, blijft vooralsnog onduidelijk. Volgens Rutte is het: “Dat is voor mij iedereen die een positieve bijdrage wil leveren aan Nederland, al die mensen die iets van hun leven willen maken.” Specifiek noemt hij gepensioneerden, werkenden, en mensen die door omstandigheden niet kunnen werken. Wie dan een abnormale Nederlander is? Dat is onduidelijk.

BTW
In het debat kwam het plan van Rutte III om het lage btw-tarief te verhogen vooral aan bod. Rutte bleef erop hameren dat het lage btw-tarief weliswaar omhoog gaat, maar de werkende Nederlander er toch op vooruit gaat, omdat het loonbelastinstelsel tegelijkertijd verandert. Voor de niet-werkende Nederlander, zij het uitkeringsgerechtigde of zij het gepensioneerde, geldt dat niet: die gaat erop achteruit. Maar daar geeft Rutte geen antwoord op.

Seksistisch
Het debat kreeg donderdag ook een naar, seksistische tintje, wanneer demissionair premier Rutte PVV-leider Geert Wilders probeert te pareren met een gênante metafoor: “De heer Wilders is wat dat betreft een beetje als een vrouw die niet bemind wil worden en daarom ook zichzelf zo onaantrekkelijk voordoet”, zegt demissionair premier Mark Rutte in de Tweede Kamer, waarna Wilders zijn sneer beantwoordt met: “Wie zegt dat. Heel Nederland weet nog niet eens of de heer Rutte ooit een vrouw heeft gehad.” Later in het debat reageert GroenLinks-leider Jesse Klaver door de heren politici op hun seksisme te wijzen en te pleiten voor méér vrouwen in de Kamer en aan tafel. Wellicht dat de mannen dan kunnen beseffen dat niet alles wat vrouwen doen als doel heeft mannen te plezieren, en dat over vrouwen ook in andere termen dan bezit gesproken kan worden.

Wilders doet daar nog een schepje bovenop en kondigt het kabinet aan als ‘een soort genderneutraal kabinet’.

“Een kabinet zonder ballen en ook zonder vrouwelijke charme. Een kabinet zonder ziel en zonder visie. Het is pure volksverlakkerij”, aldus Wilders.

Wijkverpleging
PvdA-leider Lodewijk Asscher maakt van het debat gebruik om meer geld vrij te krijgen voor de wijkverpleging. Asscher:

Dit is een rechts kabinet dat ervoor kiest om 1,4 miljard aan aandeelhouders cadeau te doen, dat mensen met vermogen belastingkorting geeft, en tegelijkertijd boodschappen duurder maakt en op wijkverpleging kort.

Lobby (GL)
Jesse Klaver wil van Zalm weten welke lobby’s achter de schermen een vinger in de pap hadden. Bijvoorbeeld wat betreft de verlaging van de dividendbelasting. Geen van de partijen had dit in het partijprogramma staan, toch is het in het regeerakkoord terechtgekomen. Hoe kan dit? Gerrit Zalm zegt dat er zo’n 700 brieven aan hem gericht zijn, maar hij kan zich niets herinneren over de verlaging van dividendbelasting. Klaver houdt vol en wil alle brieven ontvangen waarin verzocht is om de verlaging van dividendbelasting. Aan het eind van de formatie wordt alle informatie beschikbaar.

Zorg
Grote onrust is er ook over de nieuwe megabezuinigingen op de zorg. De coalitie wil bijna 2 miljard euro in 2021 bezuinigen op de zorg. Extra opvallend want het is ruim 800 miljoen euro meer dan de coalitiepartijen, VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in hun verkiezingsprogramma hadden staan. Het CPB waarschuwt inmiddels voor slechtere zorg.

Geef een reactie

Laatste reacties (114)