22

Niemand wil een Blok-hypotheek

Plan voor duohypotheek, om starters 'tegemoet' te komen, uit de koker van minister Stef Blok wordt nergens aangeboden

Anderhalf jaar geleden introduceerde minister Blok de zogenaamde duohypotheek. Blok wilde hiermee tegemoet komen aan starters. Met behulp van een nieuwe constructie zouden de hoge maandlasten omlaag geholpen moeten worden. Maar, zo blijkt uit onderzoek van Nu.nl, niemand wil zo’n duohypotheek. De website kon niet één hypotheekverstrekker vinden die de Blok-hypotheek daadwerkelijk aanbiedt.

Een woordvoerder van ABN Amro verklaart tegenover Nu.nl:

Er is voor ons geen aanleiding om de duohypotheek aan te bieden. Uit onderzoek is gebleken dat er geen interesse voor is.

Een woordvoerder van de Rabobank sluit zich hier bij aan:

Omdat klanten er weinig behoefte aan hebben en de constructie heel complex is, hebben wij besloten het product niet te gaan voeren.”

Een woordvoerder van De Hypotheker zegt dat er op het eerste gezicht geen sprake is van een gemiste kans, maar benadrukt dat het moeilijk is om een mening te hebben over de Blok-hypotheek, “want ze bestaan niet”.

Vanaf 2013 moeten nieuwe hypotheken voortaan binnen dertig jaar worden afgelost, om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. In het woonakkoord sloot Blok een constructie af om ervoor te zorgen dat de maandlasten van een hypotheek verlaagd konden worden. Huizekopers kunnen twee leningen afsluiten: de eerste wordt in dertig jaar afgelost, waardoor de rente aftrekbaar is. De tweede lening – de maximaal de helft van de waarde van de woning heeft – is aflossingsvrij. Het voordeel van een Blok-hypotheek is dat de maandlasten lager zijn dan bij een volledige annuïteitenhypotheek. Het nadeel is dat de uiteindelijke kosten vele malen hoger zijn. Zo berekende De Hypotheker dat een starter die een woning van 200.000 euro koopt met een Blok-hypotheek uiteindelijk 60.000 euro meer kwijt zou zijn aan rente.

Nu.nl: Geen enkele hypotheekverstrekker biedt Blok-hypotheek aan

cc-foto: Bernard Polet

Geef een reactie

Laatste reacties (22)