Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Niemand zo vrij als wij. Bijna.

  •  
10-01-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
232 keer bekeken
  •  
flickr_loesje_300.JPG
Nieuw-Zeeland uitgeroepen tot meest vrije land ter wereld ... Nederland tweede ... Verenigde Staten op de zevende plaats
De Verenigde Staten worden vaak aangeduid als ‘the land of the free’. Maar in het vrijste land ter wereld spreken ze weliswaar Engels, maar geen Amerikaans.
Het Canadese Fraser Institute, het Duitse Liberales Institut en het Amerikaanse CATO Institute hebben gezamenlijk de ‘World Freedom Index 2013’ opgesteld, een ranking van wat zij de meest vrije landen ter wereld vinden.
De index omvat een aantal aspecten van vrijheid, waaronder vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, discriminatie van homo’s, vrouwenrechten en economische vrijheden, waaronder onder meer de mogelijkheden om als individu zakelijke transacties aan te gaan en bezit te verwerven. De opstellers gingen uit van de zogenaamde ‘negatieve vrijheid’, wat de afwezigheid van dwang of barrières inhoudt voor individuen om te doen wat ze willen.
De lijst ziet er als volgt uit:
1: Nieuw-Zeeland
2: Nederland
3: Hong Kong, Australië, Canada, Ierland (ex aequo)
7: Verenigde Staten, Denemarken (ex aequo)
9: Japan, Estland (ex aequo)
Lees meer bij The Huffington Post.
CC Foto: Calhoun Smith

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.