Laatste update 10:55
25

Niet behandelen kansrijke asielzaken verkapt ontmoedigingsbeleid

Het IND, de Immigratie- en Naturalisatie Dienst, geeft voorrang aan zaken van kansloze asielzoekers. Dit is een verkapt ontmoedigingsbeleid, zegt de Raad voor de Rechtsbijstand, die het juridisch bijstaan van asielzoekers in aanmeldcentra organiseert. Omdat vluchtelingen uit oorlogsgebieden doorgaans een goede kans maken op een verblijfsstatus, worden procedures voor die mensen niet opgestart, denkt advocaat Bart Toemen. Het IND wijt de problemen aan personeelstekort. “Dit heeft niets meer met capaciteitsproblemen te maken. Dit is ontmoedigingsbeleid over de ruggen van kwetsbare mensen”, zegt Toemen tegen de NOS.

Het aantal asielzaken was in het afgelopen jaar niet hoger dan anders – laag zelfs in vergelijking met piekjaren. Met 30.380 lag het maar iets lager dan de 31.327 uit 2017. Al jaren schermt de dienst met een gebrek aan personeel als de wachtlijsten oplopen. Daarom zijn er tweehonderd mensen extra aangenomen en moeten zij die kansrijk zijn voor een verblijfsvergunning weer eerder worden geholpen, laat het IND weten. Later komen er nog eens 150 medewerkers bij.

Op dit moment worden asielverzoeken van mensen uit landen die als ‘veilig’ te boek staan als eerste behandeld. Ook mensen met een zogenaamde Dublin-claim krijgen voorrang. Dit gaat om mensen die al eerder in een ander Europees land zijn geregistreerd. Voor beide groepen geldt dat er weinig kans is op asiel. Om die reden staan zij die echter wél kans maken, bijzonder lang op een wachtlijst. Dat kan oplopen tot 46 weken.

Cc-foto: Directie Voorlichting

Geef een reactie

Laatste reacties (25)