93

Niet betalen voor e-book, heel gewoon

Voor 90 procent van gedownloade e-books wordt niet betaald ... Schrijvers en lezers trekken aan de bel en lanceren Ik Lees Legaal-campagne

Waarom betalen voor een e-book, als je het ook gratis kunt downloaden? Dat lijkt de meerderheid van de Nederlandse e-bookgebruikers te denken. Voor negen io de tien e-booken is namelijk niet betaald. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker SMB/GfK. De boeken zijn of per mail uitgewisseld, of illegaal gedownload. Auteurs en uitgevers lopen hierdoor een deel van de opbrengst mis.

De marktonderzoeker benadrukt dat het niet allemaal gemiste inkomsten zijn: sommige e-bookgebruikers hebben duizenden boeken op hun tablet staan, die ze lang niet allemaal lezen. Niet alle illegaal gedowloade boeken zouden dus ook gekocht worden.

In 2013 heeft Stichting Brein nog 510 websites offline laten halen omdat ze onder andere illegaal e-boeken aan Nederlandse websurfers aanboden. Tim Kuik, directeur van de stichting:

Op sites waar e-boeken gratis worden aangeboden, kun je zien dat boeken soms honderden tot tienduizenden keren zijn gedownload. Het gaat makkelijk, zo’n bestand is veel kleiner dan een muziekbestand.

Woensdag starten lezers en schrijvers via de boekensite The Social Bookcompany het initiatief ‘Ik Lees Legaal’. Via tweets, Facebook en filmpjes op YouTube worden lezers aangemoedigd uit te dragen dat het normaal is om te betalen voor een e-book.

Schrijfster Saskia Noort ontdekte onlangs dat haar boek Debet op een illegale website al ruim 15.000 keer was gedownload. Schrijfster Susan Smit pleit voor een soort Spotify voor boeken. “Ik heb twee jaar aan mijn laatste roman Gisèle gewerkt, niet om het gratis weg te geven. Het wordt tijd voor een Spotify voor boeken, een Bookify dus. Met het principe ‘All you can read’.”

cc-foto: Luis Perez

Geef een reactie

Laatste reacties (93)