56

Niet Dijsselbloem, maar Ploumen is grote kanshebber voor Europese Commissie

PvdA-minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zou veel kans maken om portefeuille handel te krijgen

Hoewel zijn naam al tijden rondzingt in de Brusselse wandelgangen is de kans dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) daadwerkelijk eurocommissaris wordt namens Nederland klein. Jean-Claude Juncker, die de posten verdeelt, zou hem niet in zijn team willen hebben nadat Dijsselbloem hem begin dit jaar op televisie een ‘verstokte roker en drinker’ noemde. Dat zeggen bronnen in Brussel en Den Haag. Dijsselbloem – die reeds excuses maakte voor zijn opmerking – zou zijn functie als voorzitter van de eurogroep wel mogen behouden.

Zijn partijgenoot, minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, maakt wel veel kans om in de Commissie te belanden. Volgens betrokkenen heeft de minister een grote kans om de portefeuille handel toegewezen te krijgen.

Voorzitter Juncker heeft eerder toegezegd dat er ten minste negen vrouwelijke eurocommissarissen in zijn team komen, maar heeft van de lidstaten nog maar weinig vrouwelijke kandidaten aangeboden gekregen. Het Europees Parlement heeft aangegeven erop toe te zien dat hij zich aan zijn woord houdt.

Ploumen liet vrijdagmiddag weten dat ze de berichten over haar kansen in Brussel ‘voor kennisgeving aanneemt’:

Voor de rest zie ik het wel. Ik werk hard aan mijn agenda als minister.

cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Geef een reactie

Laatste reacties (56)