41

Niet genoeg resthout voor biomassacentrales: ontbossing dreigt

Als Nederland blijft doorgaan met de bouw van biomassacentrales, dan bestaat het gevaar dat het Nederlandse beleid bijdraagt aan ontbossing. Die waarschuwing geeft Milieudefensie. “Bomen zijn te waardevol om zomaar op te stoken. Houtmisbruik ligt op de loer als we de wildgroei aan biomassacentrales niet stoppen”, aldus Jorien de Lege van Milieudefensie.

De milieuorganisatie concludeert op basis van het rapport ‘Reststromen uit Bossen’ van onderzoeksbureau Biomass Research, dat het aanbod van resthout (dat bijvoorbeeld overblijft bij de productie van planken en meubels) niet meegroeit met de vraag.

Nederlandse energiecentrales verbranden houtige biomassa. In aanmerking komt hout dat nergens anders voor gebruikt kan worden, zoals takken uit bossen en plantsoenen, sloophout en afvalhout uit de houtverwerkende industrie. Bij groeiende vraag naar biomassa bestaat het risico dat de centrales waardevol hout verbranden.

Nederland importeert het brandhout voornamelijk uit buurlanden en de Baltische staten. Ook komen er houtpellets uit de Verenigde Staten. Milieudefensie noemt dat laatste ‘onwenselijk’ omdat het verschepen van resthout veel energie kost. “Ook verdwijnen er hele bossen in Amerikaanse pelletfabrieken.”

Lees ook:
Biomassastook in Amercentrale doet snelheidsverlaging teniet

cc-foto: Yvonne Huijbens

Geef een reactie

Laatste reacties (41)