75

Niet GroenLinks, maar Rutte wees ‘Kunduz-coalitie’ in 2010 af

Demissionair premier heeft geprobeerd de verantwoordelijkheid op oud-GroenLinks-leider Femke Halsema af te schuiven

In tegenstelling tot wat demissionair premier Rutte beweert, was GroenLinks in 2010 wel degelijk bereid te onderhandelen over een coalitie met VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. Dat zeggen direct betrokkenen vandaag in NRC Handelsblad. Het was Rutte zelf die de PVV verkoos boven wat nu de Kunduz-coalitie wordt genoemd.

Op de vraag of Rutte niet liever met de vijf partijen had geregeerd die onlangs het ‘Lenteakkoord’ sloten dan met de PVV, zei hij woensdag dat dit nooit is onderzocht omdat GroenLinks “daar toen niet, überhaupt niet over wilde spreken”.
Van deze woorden “klopt geen biet”, zegt toenmalig GroenLinks-leider Halsema in het NRC Handelsblad:

Het valt mij behoorlijk tegen dat hij zijn verantwoordelijkheid voor zijn eigen keus voor de PVV probeert te ontlopen.”

D66-leider Pechtold en voormalig ChristenUnie-leider André Rouvoet bevestigen Halsema’s lezing. Pechtold:

Rutte zegt onnodig iets dat bezijden de waarheid is.”

Volgens Rouvoet nam Halsema het initiatief om de drie kleine partijen bij elkaar te brengen. Zij wilde VVD en CDA een alternatief bieden voor samenwerking met de PVV. CDA-prominent Ab Klink, die nauw bij de formatie betrokken was, bevestigt dat Halsema bereid was een coalitie te smeden zonder Partij van de Arbeid. 

Op het moment dat de onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV even vastliepen, was er veelvuldig telefonisch contact tussen Halsema en Rutte.
De RVD bevestigt nu namens Rutte dat er toen inderdaad “telefonisch contact” was , maar beweert ook dat “volgens GroenLinks eerst onderhandeld moest worden over een kabinet van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks. Als de PvdA wegliep, was GroenLinks bereid te onderhandelen over wat nu de Kunduz-coalitie heet”. Ook deze lezing is “onjuist”, zegt Halsema.

NRC Handelsblad: ‘Niet GroenLinks, maar Rutte blokkeerde eerder Kunduz-coalitie’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (75)