30

Niet minder, maar méér regelgeving onder Rutte

Hoewel premier Mark Rutte bij verkiezingscampagnes altijd trouw belooft minder regelgeving na te streven, zoals het een ware VVD’er betaamt, zijn er onder zijn leiding juist meer wetten bijgekomen. Sinds het aantreden van het kabinet Rutte I komt dit neer op zo’n duizend nieuwe wetten en maatregelen, ruim 11 procent van het totale aantal. Tegen het AD zegt Wim Voerman, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, hierover:

De overheidsbemoeienis neemt toe. De overheid is koortsachtig aan het herverdelen en verfijnen. Dat doet ze onder meer door aan allerlei knoppen in het belastingstelsel te draaien, om maar te zorgen dat de koopkrachtplaatjes voor iedereen positief uitpakken. Dat mondt uit in extra regels.

Het is niet de eerste keer dat Rutte iets belooft tijdens een verkiezingscampagne zonder dat na te komen. Veel stemmers wachten nog altijd op de 1000 euro die de premier beloofde tijdens de verkiezingscampagne van 2012. Tegenover het AD erkende hij in 2017 dat hij fout zat met die niet nagekomen belofte.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)