28

‘Niet ontslagrecht, maar ziektewet grootste probleem werkgevers’

CNV-voorzitter Jaap Smit ergert zich aan die 'totempaal voor werkgevers'

‘Werkgevers bijten zich al jaren vast in de versoepeling van het ontslagrecht. Maar een soepeler ontslagrecht lost geen enkel probleem in ons land op en de economie wordt er niet door vlot getrokken. Het is de hoogste tijd dat we met elkaar spreken over de werkelijke problemen en de oplossingen ervan.’

Dat zei CNV-voorzitter Jaap Smit vanmiddag in het radioprogramma TROS In Bedrijf. Hij zei goed geluisterd te hebben naar de problemen die werkgevers in afzonderlijke gesprekken tegen hem vertellen:

En het klopt, zij zijn de banenmotor van ons land. Werkgevers in het midden- en kleinbedrijf creëren de meeste werkgelegenheid. En het werkelijke probleem is juist dat MKB-werkgevers nu geen mensen aan durven te nemen. Dat heeft te maken met het feit dat zij het risico niet kunnen lopen dat hun werknemers ziek worden. Immers dan volgt de verplichting voor werkgevers, de zieke werknemer twee jaar lang door te betalen in de Ziektewet. In het MKB is het vaak onmogelijk om die zieke werknemer door te betalen en daarnaast een vervanger in te huren. Dat is niet te financieren, en dus lopen zij in deze barre tijd een groot risico failliet te gaan. Daarom denk ik dat het verstandig is om in het sociaal overleg andere afspraken te maken over de financiering van het tweede Ziektewet jaar te maken. Bijvoorbeeld door tijdens ziekte de loondoorbetaling – weer net als vroeger – te gaan verzekeren.

Daarnaast noemde Smit de uit de hand gelopen flexibilisering op de arbeidsmarkt als een van de grootste problemen die moet worden aangepakt:

Ik zou, liever gisteren dan vandaag, de echte problemen op de arbeidsmarkt willen aanpakken. Eén van die echte problemen is de uit de hand gelopen flexibilisering. Ik vind dat flexwerkers, die veel meer risico lopen dan vaste werknemers, dus ook beter mogen worden betaald. En dat we iets doen aan de wildgroei van schijnconstructies in arbeidscontracten.

Luister hier het interview terug.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)