Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Niet zo zeuren meisjes'

  •  
16-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Toneel_300.jpeg
Docenten van de Amsterdamse Theaterschool maakten jarenlang misbruik van hun positie en knoopten relaties aan met studenten
Na elf jaar durft een studente eindelijk met haar verhaal naar buiten te komen, ze is jarenlang misbruikt door haar docent. Het verhaal van de destijds 21-jarige studente is tekenend voor wat zich jarenlang afspeelde in de Amsterdamse Theaterschool, meldt de Volkskrant
De Volkskrant lijkt een beerput te hebben geopend. De krant sprak met vijftien oud-studenten, drie docenten en andere ingewijden over de cultuur die op de Amsterdamse Theaterschool heerst wat betreft docenten en studenten en amoureuze verhoudingen. 
‘Dit soort dingen gebeuren gewoon’ Uit deze gesprekken bleek dat dit voorval, van de 21 jarige studente, niet op zichzelf staat. Jarenlang blijken docenten relaties te zijn aangegaan met studenten en dat mag niet.
In de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening, die geldt voor docenten aan universiteiten, staat:
‘Een wetenschapsbeoefenaar vermijdt persoonlijke relaties die een redelijke twijfel zouden kunnen wekken aan de objectiviteit van zijn beslissingen, of die tot enige vorm van dwang of uitbuiting van een hiërarchisch ondergeschikte zouden kunnen leiden.’
Toen de oud-student in kwestie het misbruik van haar docent melde bij de directeur van de Amsterdamse Theaterschool, Ruut Weissman:
[…] dit soort dingen gewoon gebeuren in dit milieu en dat je hier als docent blootstaat aan grote verleidingen.
Ook gaf Weissman toe ‘zelf ook gezwicht te zijn voor de verleiding’.
Onacceptabel  De studentes zelf hielden de relaties vaak jarenlang geheim. Uit schaamte, schuldgevoel, ter bescherming van de docenten of uit angst voor hun carrière. Een deel van de vrouwen zegt nog steeds last te hebben van wat er destijds is gebeurd, zo schrijft de Volkskrant. 

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.