197

‘Nieuw bewijs dat Russische militairen vochten in Oost-Oekraïne’

Russische militair doet zijn verhaal in de krant Novaja Gazeta ... 'Iedereen was zich ervan bewust dat we de grens overstaken'

In de Russische krant Novaja Gazeta verscheen afgelopen maandag een gedetailleerd ooggetuigenverslag van een Russische militair die in de oorlog in Oost-Oekraïne vocht. Het is een sterke aanwijzing voor de directe, militaire betrokkenheid van Rusland bij de oorlog in Oekraïne, al ontkent de Russische regering nog steeds iedere betrokkenheid.

De 20-jarige Russische beroepsmilitair, Dorzji Batomoenkoejev, doet in het artikel zijn verhaal. Zo vertelt hij hoe hij in Oost-Oekraïne werd gestationeerd en een tankbataljon vormde met zo’n 120 andere Russische militairen. Batomoenkoejev verklaart tegen Novaja Gazeta dat hij en zijn bataljon in februari Oekraïne werden ingestuurd, waar hij op 19 februari zwaargewond raakte, waarna hij in een ziekenhuis in Donetsk belandde.

NRC Next heeft het interview, dat gemaakt is door journaliste Jelena Kostoetsjenko, vertaald. In het interview benadrukt de militair onder meer dat zijn collega’s en hij niet onder druk zijn gezet door Rusland om over de grens te gaan. NRC Next:

Gingen jullie op oefening?

„Ze zeiden dat het oefeningen waren, maar we wisten waar we heen gingen. We wisten allemaal waar we heen gingen. Moreel en mentaal was ik klaar om naar Oekraïne te gaan. […]

Heeft niemand – politiek functionaris of commandant – tegen jullie iets gezegd over Oekraïne?

„Nee, iedereen was zich overal van bewust. Waarom zouden ze het ons voorkauwen. Niemand duwde ons ook patriottische flauwekul door de strot. We wisten alles al voor we op de trein stapten.

Beseften jullie dat je de grens overging?

„Iedereen was zich ervan bewust dat we de grens overstaken. Wat moesten we nou? We konden toch niet stoppen? We kregen bevel. We wisten allemaal wat we moesten doen en wat er kon gebeuren. Maar er schrok ook vrijwel niemand terug. De leiding kent haar werk, doet alles evenwichtig, duidelijk en vakbekwaam.”

De militair zegt op 8 februari Oekraïne ingetrokken te zijn. Dat komt overeen met berichten van het Oekraïense leger destijds. Een woordvoerder van het leger zei destijds:

De Russische troepen en het materieel, waaronder Grad-rakketten, zijn op 7 en 8 februari de grens overgestoken.”

Zo’n 170 vrachtwagens zouden de grens destijds zijn overgegaan. Volgens Rusland ging het om hulpgoederen, maar volgens het Westen was dat slechts een dekmantel.

cc-foto: Armando G Alonso

NRC Next: De milities? Die laten het vechten aan de Russen

Geef een reactie

Laatste reacties (197)