Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuw bewijs dat Tony Blair loog over 'Irak'

  •  
07-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
Flickr_TonyBlair_ChathamHouse_300
Voormalig Brits premier liet inlichtingendiensten zoeken naar rechtvaardiging voor oorlog
Tony Blair wist dat Irak slechts over een onbeduidend aantal massavernietigingswapens beschikte en dat Libië een groter gevaar vormde voor de internationale veiligheid. Dat blijkt uit nieuw bewijs dat is door de Britse inlichtingendienst is geleverd aan de commissie-Chilcot die onderzoekt hoe de Britten verzeild raakten in de invasie van Irak.
Volgens medewerkers van de inlichtingendienst leek de toenmalige Britse premier hun verhaal aan te nemen, maar kwam hij als een ‘veranderd man’ terug van een bezoek aan de Amerikaanse president George Bush in april 2002. Daarna begon hij er bij dienst op aan te dringen op zoek te gaan naar inlichtingen die een oorlog zouden rechtvaardigen, zo schrijft The Independent.
De nieuwe verklaringen, die op video zijn vastgelegd, zullen volgens de krant door de onderzoekscommissie Chilcot worden gebruikt om zeer serieuze aantijgingen tegen de oud-premier te maken.
Foto-cc: Chatham House

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.