11

Nieuw in het EP: The Grillage People

Send in the clowns: monsterverbond tussen populisten Beppe Grillo en Nigel Farage

Europa is al lastig te begrijpen en als het aankomt op politieke allianties dan wordt het nog een stuk ingewikkelder. De Britse anti-euro Ukip wil een fractie vormen met de Italiaanse Vijf sterren beweging.

De Ukip van Nigel Farage staat rechts van de Britse conservatieven en de Italiaanse Vijf sterren beweging van voormalig komiek Beppe Grillo wordt wel gerekend tot het linker spectrum van de politiek. Maar in Brussel blijkt de afkeer van de Europese Unie een gezamenlijk streven dat de verschillen overbrugt. Grillo (17 zetels) en Farage (24 zetels) hebben besloten samen een fractie te vormen. Ze worden in Brussel al The Grillage People genoemd.

De samenwerking is onder meer opmerkelijk omdat de Italianen veel minder afkeer hebben van migratie dan de Britten. Grillo zelf zou echter voorstander zijn van het verder tegengaan van immigratie. Binnen zijn partij worden beslissingen genomen via ledenraadplegingen. 23.121 leden (78 procent) stemde voor de samenwerking met Farage. Er is echter veel kritiek op de stemming omdat er maar weinig stemmen zijn uitgebracht en er slechts drie opties waren: Farage, de conservatieven of onafhankelijk blijven. Deelname aan bijvoorbeeld de fractie van de Groenen was geen keuze. Ook onder de Farage aanhang klinkt gemor. Grillo wordt in conservatieve kringen zelfs als een fascistisch gevaar gezien.

Of de Grillage People fractie er ook echt komt is nog de vraag. Farage vormde voorheen de fractie van Europa van Vrijheid en Democratie (EVD) met onder meer de Italiaanse Lega Nord en de Nederlandse SGP. De Italiaanse separatisten van de Lega Nord willen voortaan deel uitmaken van het extreemrechtse blok met Front National en de PVV. De SGP die samen met de ChristenUnie een fractie vormt zou op het punt staan zich aan te sluiten bij de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers maar er is naar verluidt nog wat gesteggel over de portefeuilles. Uiterlijk 25 juni wordt bekend welke partijen er in zijn geslaagd welke fracties te vormen.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)