Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuw in Nederland: De minderheid regeert

  •  
14-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
corsica300.jpg
Kabinet Rutte beëdigd op paleis Huis ten Bosch ... CDA en VVD bezetten samen 52 zetels, amper eenderde van de Kamer ... Gedoogsteun Wilders onontbeerlijk
De 12 ministers (6 VVD, 6 CDA) zijn beëdigd op paleis Ten Bosch.
NOS schrijft:
Mark Rutte is sinds 1918 de eerste liberale premier van Nederland. Hij gaat een minderheidskabinet van VVD en CDA aanvoeren, met gedoogsteun van de PVV. De VVD-leider had gehoopt in een maand klaar te zijn met zijn kabinet, maar de onderhandelingen wilden niet vlotten. De Paars-plus-variant strandde in de zomer en uiteindelijk wisten de rechtse partijen elkaar te vinden.
Er bleek een “chemie” te bestaan tussen Rutte, CDA-fractievoorzitter Verhagen en PVV-leider Wilders. Met informateur Opstelten hebben ze in een paar weken een regeer- en een gedoogakkoord opgesteld, dat eind september is gepresenteerd.
De formatie van het kabinet-Rutte heeft 127 dagen geduurd. Rutte-I komt daarmee op plaats drie van de langste formaties, na Van Agt I (208) en Den Uyl (163 dagen).
Rutte sprak na zijn verkiezingsoverwinning de verwachting uit dat Nederland op 1 juli een nieuw kabinet zou hebben. Dat heeft ruim drie maanden langer geduurd.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.