Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuw in Nederland: het raadgevend referendum

  •  
14-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_referendum_JaccodeBoer_300.jpg
Met 300 duizend handtekeningen referendum afdwingen ... Regering niet verplicht te volgen
Nederland krijgt een nieuw democratisch instrument: het raadgevend referendum. Iedereen die 300 duizend handtekeningen verzamelt, kan in de toekomst een volksraadpleging afdwingen. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemt vandaag in met een wetsvoorstel dat dit type referendum mogelijk maakt, zo meldt de Volkskrant.
Het gaat om een oud wetsvoorstel van PvdA, GroenLinks en D66 dat door PVV-voorman Wilders van de plank is gehaald. Het voorstel kan op een meerderheid rekenen in Tweede en Eerste Kamer, omdat alleen de VVD en de christelijke partijen tegen zijn.
Het raadgevend referendum biedt burgers de mogelijkheid een negatief advies uit te spreken over een wet die reeds door beide Kamers van het parlement is aangenomen, schrijft de Volkskrant :
Voordat de koning zijn handtekening onder de wet zet, hebben burgers acht weken de tijd om 10 duizend handtekeningen te verzamelen voor een inleidend verzoek en nog eens 300 duizend om een referendum te krijgen. Het is vervolgens aan de regering om met het advies van het volk nog eens naar de wet te kijken. De regering hoeft de raad van het volk niet te volgen.
Flickr_referendum_JaccodeBoer_620
Grondwet Parallel aan dit voorstel loopt een voorstel voor bindende correctieve referenda. Daarvoor is een grondwetswijziging nodig. Pas als in deze en de volgende kabinetsperiode tweederde van de Kamer voor stemt, komt er een correctief referendum.
Een referendum over het lidmaatschap van de EU, dat PVV-leider Wilders graag zou zien, komt met deze wet niet dichterbij. Zeker niet als je bedenkt dat een burgerinitiatief over dit onderwerp nog maar 10 duizend handtekeningen heeft opgeleverd. Maar burgers kunnen zich wel uitspreken over verdragswijzigingen in Europa omdat die de goedkeuring vereisen van de nationale parlementen.
Niet iedere wet kan straks onderworpen worden aan de mening van het volk. Het koningshuis, de rijksbegroting en de Grondwet blijven buiten schot, aldus de Volkskrant.
Foto-cc: Jacco de Boer

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.