141

Nieuw jaar begint met afbraak sociaal vangnet

In de Eerste Kamer tekent zich een meerderheid af voor strengere bijstandsregels van staatssecretaris De Krom

Een omstreden aanscherping van de bijstandsregels lijkt op 1 januari 2012 door te kunnen gaan. In de Eerste Kamer tekent zich een meerderheid af voor de plannen van staatssecretaris De Krom, zo meldt de Volkskrant. De plannen zullen onder andere het inkomen van inwonende meerderjarige kinderen aftrekken van de bijstandsuitkering van de ouders. Feitelijk moeten kinderen vanaf 18 jaar dus hun inkomen helemaal inleveren bij hun ouders.


De Volkskrant meldt verder:

Senatoren van regeringspartijen CDA en VVD spraken hun steun uit, nadat De Krom had toegezegd dat hij nog met gemeenten gaat bekijken of werken meer lonend gemaakt kan worden voor jongeren die inwonen bij hun ouders met een bijstandsuitkering.

In november zeiden VVD en CDA nog te vrezen dat de prikkel om te gaan werken bij deze jongeren wordt weggenomen als door hun inkomsten hun ouders niet meer in aanmerking komen voor bijstand. VVD-senator Henk Beckers vroeg of starters op de arbeidsmarkt tot 27 jaar op dezelfde manier ontzien kunnen worden als De Krom doet bij volwassen kinderen die studeren of een opleiding volgen en inwonen bij hun ouders. Dat heeft de VVD-bewindsman geweigerd.

In augustus deed De Krom nog de gedurfde uitspraak dat de helft van de mensen in de bijstand aan het werk kan. Een doel waar hij zich als staatssecretaris vast op zal laten afrekenen.

Op de foto op de voorpagina van Joop is De Krom te zien om de manifestatie ‘Armoede werkt niet’ die werd georganiseerd tegen de bezuinigingsplannen voor onder andere de bijstand.

Geef een reactie

Laatste reacties (141)