42

Nieuw Marshallplan voor Europa?

Plan van 200 miljard om duurzame energie te bevorderen en om infrastructuur te investeren ... 

Het lijkt erop dat er een nieuw Marshallplan wordt ontwikkeld. Dat zou de economische crisis definitief het hoofd moeten bieden. Met het plan zou ongeveer 200 miljard euro zijn gemoeid. Dat geld zou gebruikt moeten worden om investeringen in infrastructuur, duurzame energie en technologie te financieren.

De geruchten staan in de krant El Pais en wellicht is het geen toeval dat net een Spaanse krant met die berichten uitpakt. Spanje zit in een spiraal van zware besparingen en eerder vandaag maakte de regering bekend dat de Spaanse economie weer in een recessie zit en dat de problemen verergeren.
De Commissie zou voor de realisatie van het plan het financiële noodfonds EFSM (European Financial Stabilisation Mechanism) willen gebruiken. Dat werd in mei 2010, dus na het eerste Griekse hulpplan, opgericht naast het meer bekende noodfonds EFSF.
Enerzijds zou er geprobeerd worden om ook privékapitaal in de projecten aan te trekken. Anderzijds zouden de EU-lidstaten ook deelnemen aan een kapitaalverhoging van de Europese Investeringsbank (EIB). Dat is een instelling van de EU die geld leent met een waarborg van de lidstaten en die investeert in dat soort projecten.

De Redactie.be: Een nieuw Marshallplan voor Europa?

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (42)