28

Nieuw medicijn voor een langer leven

De American Food and Drug Administration overweegt ouderdom als behandelbare ziekte te bestempelen… er is ook al een medicijn geopperd

Leven is ouder worden. En hoe ouder we worden, hoe groter de kans dat we ziek worden. En daarvoor behandeling nodig krijgen. Logisch, het zijn de bekende ouderdomsziekten. Maar in Amerika wordt nu gediscussieerd over de vraag of ouderdom zélf niet ook een ziekte moet zijn. De American Food and Drug Administration, kortweg FDA, besprak de kwestie deze week.

De FDA besprak deze week de eventuele goedkeuring van een medicijn bedoeld om veroudering tegen te gaan, schrijft De Morgen. Het medicijn is niet nieuw. Het heet metformine en het wordt al jaren gebruikt om diabetes te behandelen. Maar volgens medici kan het ook veroudering tegengaan. Afremmen liever gezegd. En dat willen we natuurlijk allemaal: minder snel oud worden en langer gezond blijven.

De FDA had er tot nu toe geen oren naar om veroudering als ziekte aan te merken, maar nu heeft de Amerikaanse medicijnwaakhond toch besloten er serieus naar te kijken.

Critici klommen echter meteen in de hoogste boom. Als hier geen lobby van de farmaceutische industrie achter zit, dan weten zij het ook niet meer. Want denk je maar eens in: als ouder worden officieel een aandoening is en er ook een pilletje tegen op de markt komt, dan hebben de schatrijke medicijnmannen er opeens zeven miljard potentiële nieuwe klanten bij.

Een Franse arts liet zich er deze week woedend over uit. Hij zei:

Ouderdom als ziekte accepteren is een oneerlijke utopische gedachte die is bedoeld om medicijnen te kunnen verkopen.

Aan de andere kant zou het kunnen inhouden dat als ouderdom officieel als ziekte wordt bestempeld en mensen medicijnen als metformine gaan slikken, er meer onderzoek gedaan kan worden naar het effect van dergelijke medicijnen op het verouderingsproces.

Want, zoals artsen onlangs aan Nature vertelden: “We proberen de lengte van gezond leven te verlengen, we zijn niet op zoek naar het eeuwige leven.”

Lees ook ‘Anti-ageing pill pushed as bona fide drug’

CC foto: Spyros Papaspyropoulos

Geef een reactie

Laatste reacties (28)