Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuw Noors kabinet heeft twee ministers die bloedbad Utøya overleefden

  •  
14-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
226 keer bekeken
  •  
Change of government in Norway

© epa09523462 The new government with Prime Minister Jonas Gahr Store (Labor Party), Minister of Finance Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Centre Party), Minister of Labor and Social Inclusion Had

In het kabinet van de nieuwe Noorse premier Jonas Gahr Støre van de Arbeiderspartij zitten twee ministers die de terreuraanslag op Utøya overleefden. Donderdag werd de regering voorgesteld. Die bestaat voor het merendeel uit vrouwen : tien, naast negen mannelijke bewindslieden.
Tonje Brenna (33) en Jan Christian Vestre (35) krijgen respectievelijk de portefeuilles Onderwijs, en Handel en Industrie. Zij bevonden zich tien jaar geleden op het eiland Utøya toen de rechtsextremist en kindermoordenaar Anders Breivik daar een bloedbad aanrichtte.
Het is overigens niet de eerste keer dat meer dan de helft van de regeringscoalitie uit vrouwen bestaat, onder oud-premier Jens Stoltenberg gebeurde dat ook tweemaal. De nieuwe Noorse regering is een minderheidskabinet, de Arbeiderspartij en coalitiepartner Centrumpartij hebben gezamenlijk 76 van de 169 zetels.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.