Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuw onderzoek: zeespiegel stijgt nog harder dan gedacht

  •  
13-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
ice-1907038_960_720
De zeespiegel stijgt nog sneller dan tot nu toe gedacht werd. Dat blijkt uit een langdurig onderzoek van IMBIE, een internationaal consortium bestaande uit 84 wetenschappers, zo meldt de NOS. Uit de nieuwe onderzoeksresultaten blijkt dat het ijsverlies bij Antarctica de afgelopen tien jaar is verdrievoudigd. Iedere seconde smelt er een hoeveelheid ijs, gelijk aan drie olympische zwembaden vol water.
Voor hun onderzoek combineerden de wetenschappers satellietmetingen van ruimtevaartorganisaties NASA en ESA. Het smeltijs van Antarctica was de afgelopen 25 jaar goed voor een zeespiegelstijging van bijna 8 millimeter; 40 procent daarvan in de laatste vijf jaar. Het is dan ook die toegenomen snelheid wat de wetenschappers het meeste zorgen baart.
Wat het nieuwe onderzoek ook laat zien, is dat de smeltende kappen op Antarctica nu die van Groenland aan het inhalen zijn als belangrijkste factor bij het stijgen van de zeespiegel. Michiel van den Broeke, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en een van de onderzoeksleiders, waarschuwt: ‘Antarctica bevat genoeg ijs om een zeespiegelstijging van 58 meter te veroorzaken. Dat zal niet van vandaag op morgen gebeuren, maar het ijsverlies versnelt wel.’
Volgens de wetenschappers is de uitstoot van broeikasgassen de grootste veroorzaker van het opwarmen van de aarde. Van den Broeke laat weten dat 90 procent van die warmte wordt opgenomen door de oceanen. Het warmere water laat vervolgens de ijskappen op Antarctica van onderaf smelten. Ook zegt hij dat er een punt bereikt wordt van waar geen weg terug meer is, tenzij er manier wordt gevonden om die opwarming terug te dringen: ‘Het Klimaatakkoord van Parijs streeft naar het beperken van de opwarming van de aarde tot maximaal 2 graden Celsius. Het is niet duidelijk of dit voor Antarctica genoeg is. We kunnen nu nog niet precies voorspellen wat de maximale temperatuurstijging is waarbij dit kantelpunt wordt voorkomen.’
Bron: NOS / cc-beeld: Pixabay
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.